Oligarh tahab Ukraina-Vene piirile müüri püstitada

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljardär Ihor Kolomoiski
Miljardär Ihor Kolomoiski Foto: SCANPIX

Ukraina üks rikkaimaid mehi Ihor Kolomoiski käis välja plaani idapiirile müür püstitada, mis tema sõnul lahendaks Kiievi probleemi, kuidas takistada separatistide ja relvade sissevoolu riiki.

Miljardär ja Dnipropetrovski oblasti kuberner Igor Kolomoiski pakkus välja püstitada müür 2000 kilomeetrit pikale Ukraina-Vene piirile. Mõndadele absurdsena kõlava idee rahastamiseks pakkus Kolomoiski omalt poolt sada miljonit eurot, vahendas Reuters.

Plaani kohaselt oleks terasega tugevdatud müür kaks meetrit kõrge, 25 kuni 30 sentimeetrit paks ning sellel oleks elektroonilised alarmid, kaevikud ja isegi miiniväli.

«Me suudaks selle projekti algusest lõpuni valmis teha,» rääkis Dnipropetrovski oblasti asekuberner Aleksei Burik.

51-aastane Kolomoiski, kelle vara suurust hinnatakse 1,8 mijardi euroni, esitles oma plaani ka president Petro Porošenkole. Oligarhi sõnul oleks müüri võimalik ehitada kuue kuu pärast.

Poliitikaanalüütikud kritiseerisid miljardäri plaani ja nimetasid seda PR-trikiks. «Seda pole võimalik lühikese ajaga teha,» ütles poliitanalüüsikeskuse Penta direktor Vladimir Fesenko. Teine analüütik Mihailo Pohrebinski lausus: «See on PR-kampaania, millega Kolomoiski tahab end patrioodina näidata.»

Hoolimata kriitikast plaanib Ukraina parlament selle plaani arutlusele võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles