Ševardnadze: Gruusia peab liituma NATOga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Gruusia president ja NSV Liidu välisminister Eduard Ševardnadze.
Endine Gruusia president ja NSV Liidu välisminister Eduard Ševardnadze. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia endise presidendi ja NSV Liidu välisministri Eduard Ševardnadze arvates peaks Gruusia ühinema NATOga.


«Gruusial ei ole teist võimalust... Inimesed on mõistnud, et kui täna rünnatakse Gruusiat, siis homme võivad selleks olla Poola või Tšehhi vabariik,» ütles Ševardnadze Tbilisis Reutersile antud intervjuus.

«Gruusia oli üle 200 aasta Venemaa koloonia... Kuid nüüd on 21 sajand ja kolooniate aeg on möödas,» lisas Ševardnadze, kelle sõnul on konflikt suurendanud grusiinide otsustavust ühineda alliansiga.

80-aastane Ševardnadze, kes kukutati 2003. aastal «rooside revolutsiooni» käigus, ei kritiseerinud Gruusia president Mihheil Saakašvili tegevust Lõuna-Osseetias ja konflikti eskaleerudes.

«Praegu pole selleks õige aeg,» kinnitas Ševardnadze, kes oli Gruusia president üle kümne aasta.

«Lõuna-Osseetia ja Abhaasia on Gruusia territooriumid ja meie rahva nõudmised nende tagasisaamiseks on seaduslikud.»

«Ma pöördun president Dmitri Medvedevi ja peaminister Vladimir Putini poole, et nad lõpetaksid koheselt okupatsiooni Gruusias ja tõmbaksid oma väed selle territooriumilt tagasi,» ütles Ševardnadze, kes lubas neile saata vastavasisulise avalduse.

Varem on Ševardnaze avaldanud lootust, et liit lääneriikidega aitab Gruusial parandada suhteid ka Venemaaga. Siiski kritiseeris Ševardnadze hiljuti Interfaxile antud usutluses Gruusia juhtkonna otsust alustada Lõuna-Osseetia pealinnas Tshinvalis sõjalist operatsiooni.

«Nad oleksid pidanud kõik läbi kaaluma, kaasa arvatud Vene vägede võimaliku liikumise Tshinvali piirkonda, mida ei tehtud,» ütles Ševardnadze.

Eelmisel aastal avaldas Ševardnadze arvamust, et lääneriigid peaksid boikoteerima 2014. aasta Sotši taliolümpiamänge, et sel moel karistada Venemaad, kes toetab separatistlikke Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles