Teder: seadusandja poolt on kohtuotsuste täitmine väga nõrk

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Õiguskantsler Indrek Teder esines täna riigikogu ees aastaettekandega, milles ta juhtis tähelepanu sellele, et seadusandja poolt on kohtuotsuste täitmine väga nõrk. Teda häirib näiteks, et tema poolt kohtusse viidud tehnovõrkude ja -rajatiste talumistasu kaasus on jätkuvalt lahendamata.

«Õiguskorra usaldusväärsusega seoses on oluline ka see, et seadusandja ise suhtuks austuse ja tõsidusega kohtuotsustesse, tahan üle korrata Riigikohtu esimehe Priit Pikamäe öeldut: «On väga oluline, et kohtuotsuseid täidaks ka seadusandja ja täitevvõim.» Nagu härra Pikamäe välja tõi, on seadusandja poolt kohtuotsuse täitmine väga nõrk,» rääkis Teder.

«Mind ennast kriibib üks minu kohtusse viidud kaasus. See on tehnovõrkude ja rajatiste talumistasu küsimuses jätkuvalt uue reeglistiku puudumine. Aga tehnovõrkude ja rajatiste puhul pean äärmiselt lubamatuks, et seadusandja on maaomanikud ja ettevõtjad jätnud omavaheliste vaidluste sasipuntrasse.»

Õiguskantsleri sõnul on reaalne tulem see, et 10 000 metsaomanikku ei saa enda rikutud metsamaa eest mingit asjakohast hüvitist. «Selline seadusandja tegematajätmine suurendab usaldamatust seadusandja ja õiguskorra suhtes.»

Teder juhtis oma ettekandes tähelepanu ka õiguskorra usaldusväärsusele, näitlikustades seda keskkonnatasude kaasusega, kus tasusid tõsteti lubatust kiiremini. «Soov hankida kiiresti eelarveraha, ei saa trumbata üle vajadust säilitada riigivõimu usaldusväärsus. Seda enam, et pikemas perspektiivis tagab just riigi usaldusväärsus kindla ettevõtluskeskkonna ning seega eelarveraha kasvamise,» selgitas Teder.

«Lubatust kiiremini tõstetud keskkonnatasude põhiseadusevastaseks tunnistamine Riigikohtus andis tema sõnul tunnistust sellest, et põhiseadus töötab ka siis, kui mängus on suured summad ja keerulised valikud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles