Türgi mõistis 1980. aasta riigipöörde juhtidele eluaegse vanglakaristuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipöörde juhid 1980. aasta 20. oktoobril riigi looja Kemal Atatürki mausoleumi ees. Vasakult: admiral Nejat Tumer, kindral Nurettin Ersin, kindral Kenan Evren, kindral Tahsin Sahinkaya ja kindral Sedat Celasun.
Riigipöörde juhid 1980. aasta 20. oktoobril riigi looja Kemal Atatürki mausoleumi ees. Vasakult: admiral Nejat Tumer, kindral Nurettin Ersin, kindral Kenan Evren, kindral Tahsin Sahinkaya ja kindral Sedat Celasun. Foto: SCANPIX


Türgi kohus mõistis täna eluaegse vanglakaristuse kahele 1980. aasta verise riigipöörde juhtile, teatasid võimud.
 

Eluagse vanglakaristuse said eakad erukindralid Kenan Evren (96) ja Tahsin Sahinkaya (89), kes mõisteti mõlemad süüdi tsiviilvalitsuse jõuga kukutamises.

Kindralid haarasid võimud 1980. aasta 12. septembril, ent kohtu ette jõudsid nad alles 2012. aastal, mil juhtiv islamistlike juurtega Õigluse ja Arengu partei muutis põhiseadust.

Evren ja Sahinkaya, kes viibivad sõjaväehaiglates Ankaras ja Istanbulis, osalesid kohtuistungil videokõne vahendusel. Kehva tervise tõttu pole kumbki ühelgi kohtuistungil füüsiliselt kohal viibinud.

2012. aastal antud esimeses tunnistuses kinnitas Everen, et ta ei kahetse oma tegusid 1980. aastal ning ta on kindel, et tegi tol ajal seda, mida oli vaja teha. Tegemist oli veriseima riigipöördega 1922. aastal loodud Türgi vabariigi sõjajärgses ajaloos – hukati ligi 50 inimest ja kümned surid piinamise tagajärjel, lisaks arreteeriti 600 000 inimest ning veel paljud teised jäid kadunuks.

Türgi sõjavägi on varem pidanud end valitsuse järelvaatajaks ning korraldas 1960. aastast alates kolm riigipööret ja sundis 1997. aastal tagasi astuma islamistliku valitsuse.

Praegune peaminister Recep Tayyip Erdogan on suurema osa oma 11 valitsusaastast tegelenud sõjaväe võimu kärpimisega, mille tulemusel on enam kui 300 sõjaväelast riigipöördekatsete plaanimises süüdistatuna trellide taha pandud. Peaministri teiseks suureks vastaseks on tema endine liitlane Fethullah Gülen, keda ta süüdistab laimamises ja skandaalide tekitamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles