Akunin: Putin lõpetab igal juhul halvasti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Akunin (kodanikunimega Grigori Tšhartišvili).
Boriss Akunin (kodanikunimega Grigori Tšhartišvili). Foto: SCANPIX

Vene kirjanik Boriss Akunin, kodanikunimega Grigori Tšhartišvili, on veendunud, et president Vladimir Putin lõpetab igal juhul halvasti.

«Vladimir Putinil pole valikuid. Ta lõpetab igal juhul halvasti. See juhtub kas paleepöörde või sotsiaalse plahvatuse tulemusel,» ütles ta intervjuus Deutsche Wellele.

Akunini sõnul jättis Vene võim end oma nürimeelsuse ja lühinägelikkuse tõttu ilma võimalusest minna rahulikult üle demokraatlikumale juhtimisviisile. «Võim ei saanud sellest aru. Nüüd jättis ta end sellest võimalusest ilma.»

Populaarne kirjanik viibis Saksamaal iga-aastasel Saksa-Vene konverentsil «Potsdamer Begegnungen» (Potsdami kohtumised). Ta luges seal ette katkendi oma raamatust «Must linn», mille tegevus leiab aset Esimese maailmasõja eelõhtul. Akunini sõnul on praegune olukord Venemaal äärmiselt sarnane saja aasta taguse ajaga.

«Ründavad reaktsioonid, naasmine ürgaega, kalgistumine, oponentide demoniseerimine. Seda kõike näeme me täna ka Venemaal, kuid õnneks (ei taha ära sõnada) väga madalal tasemel. Praegu me näeme hurraapatriotismi tõusu ja see on väga sarnane sellega, mis haaras Venemaa kaasa Esimese maailmasõja eelõhtul. Kuid ma arvan, et teine revolutsioon ei lase end kaua oodata,» rääkis ta.

Muu hulgas rääkis kirjanik ka Ukrainast ja maidanist. Venemaal sellist maidanit ei toimu, kuna inimesed elavad üldiselt paremini kui Ukrainas. Ja kuni see on nii, siis miljonid tänavatele ei tule. Moskvas tulid inimesed tänavatele «mitte majanduslikel põhjustel, vaid eetilistel, esteetilistel põhjustel». Esteetiline liikumine ei saa poliitilises mõttes eriti tugevaks aga kujuneda, nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles