Riisalu: tahaksin praegu aknast välja hüpata!

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu
Aivar Riisalu Foto: Meelis Meilbaum

Riigikogu liige Aivar Riisalu (Keskerakond) tunnistas täna varahommikul parlamendis toimunud ööistungil, et on pärast kooseluseaduse eelnõu eri pooltelt saadud inetute kirjade tõttu segaduses ning küsis, kas poleks mõistlik sel teemal ikkagi referendum korraldada.

Riisalu märkis, et oli üks selle eelnõu algatajatest, sest talle tundus see mõistlik. «Aga ma tunnistan esimest korda elus, et kui Eesti rahvalt on ära võetud väga suuri majanduslikke tükke, nagu öeldakse, siis on olnud ühiskond väga rahulik. Aga nii palju, kui ma olen saanud nüüd eri pooltelt piltlikult öeldes ajupesu, kohati inetusi ja muuseas mõlemalt poolt inetusi, siis mul on tekkinud segadus ja ma tunnistan ausalt ja otse, et ma ei oska enam elada,» sõnas ta.

«Ja selletõttu ma küsin, kas järsku ei oleks mõistlik seda küsimust viia ikkagi laiemale pinnale ja korraldada referendum, nagu väga paljud kirjutajad ütlevad, et paneme selle siis üldrahvalikule arutelule. Ma tunnistan ausalt ja otse, et ma tahaksin praegu aknast välja hüpata ja põgeneda!»

«Austatud politsei, vaadake et aknad oleksid suletud ja et siin ei tekiks mingeid kehalisi vigastusi!» lausus seepeale istungit juhtinud riigikogu aseesimees Jüri Ratas.

Seaduseelnõu kaitsnud Valdo Randpere (Reformierakond) meenutas vastuseks, et taasiseseisvunud Eestis on olnud kolm rahvahääletust. «Üks on olnud taasiseseisvumise küsimuses, teine põhiseaduse teemadel, ning siis oli Euroopa Liitu astumise teema. Kui me nüüd võtame selle eelnõu ette, see on kooselu registreerimise seaduseelnõu. Ma ei näe seda võrdlusmomenti, et see eelnõu oleks isegi ligilähedaselt võrreldav Eesti astumisega Euroopa Liitu või põhiseaduse või taasiseseisvumisega. Ma ei arva, et see on selline rahvahääletuse teema,» lausus Randpere.  «Ma arvan, et rahvas on meid siia riigikokku valinud ja kui me oma tööd teeme vastutustundlikult, kogu oma mõistust ja südant appi võttes, siis me saame selle eelnõuga hakkama ühte- või teistpidi.»

Riigikogu lõpetas täna varahommikul kooseluseaduse eelnõu esimese lugemise ning jätkab arutelu selle üle sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles