Ametnikueetika nõukogu sai esimesel poolaastal kaheksa kaebust

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Sibul.
Heiki Sibul. Foto: Liis Treimann

Ametnikueetika nõukogu nõustas tegevuse esimesel poolaastal ametnikke, kodanikke ja ajakirjanikke ning alustas ametnike eetikakoodeksi koostamist.

«Eetikanõukogu sõltumatu nõuandja roll ja ekspertarvamus eetikaküsimustes, kus õigusaktid ühest vastust ei anna, on vajalik, seda näitasid ka nõukogule esitatud mitmed pöördumised ja päringud,» ütles eetikanõukogu esimees Heiki Sibul. «Juhtumite analüüsist saadud kogemuste põhjal lisame uude valmivasse eetikakoodeksisse ka konkreetsed näited ja selgitused, et teha see ametnikele ja avalikkusele arusaadavamaks.»

Esimesel poolaastal pöördusid kodanikud, ajakirjanikud ja ametnikud nõukogu poole kaheksal korral. Enamik küsimusi vastati kehtivaid seaduseid selgitades. Põhjalikku arutelu vajas üks kodaniku päring, milles paluti arvamust vallaametniku kõrvaltegevusega kaasneva huvide konflikti kohta.

Lisaks analüüsis nõukogu uue eetikakoodeksi koostamisel kehtiva koodeksi rakendamist, aga ka mitmeid organisatsiooni- ja elukutsepõhiseid eetikakoodekseid Eestis ning välismaal. Ametnike eetikakoodeksi tööversioon on kavas avalikule kooskõlastusringile saata sügisel. Koostamisel on ka ametnik koolitaja hea tava.

Selle aasta sügisel võtab nõukogu töösse kingituste ja soodustuste vastuvõtmise põhimõtete ning ametnike sotsiaalmeedias käitumise hea tava koostamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles