Riik on valmis toetama küüditatute matmispaikade korrastamist Siberis

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik ei jõudnud Siberist tagasi.
Kõik ei jõudnud Siberist tagasi. Foto: Valga muuseum

Teisipäeval siseministeeriumis toimunud represseerituid ühendavate organisatsioonidega kohtumisel tegi siseminister Hanno Pevkur ettepaneku alustada ettevalmistusi «Siberi Missiooni» ellukutsumiseks, korrastamaks Siberisse jäänud eestlaste matmispaiku. Ministeerium on valmis ettevõtmist ka rahaliselt toetama.

Siseministri sõnul on oluline, et just noorem põlvkond mäletaks ja mälestaks Siberisse jäänud eestlasi. «Usun, et iga-aastane matmispaikade korrastamise retk Siberisse oleks sobiv viis nii austusavaldusena sinna jäänud eestlastele, kui ka hädavajalik samm repressioonide mäletamiseks just noorematele, kes sündinud ja kasvanud vabas Eestis,» ütles ta.

«Meie head sõbrad Leedust korraldavad sarnast ettevõtmist juba viimased 10 aastat, kus tudengid kogenud giidide saatel käivad Siberis matmispaiku korrastamas ja arvan, et ka Eesti noored võiksid midagi sarnast teha. Kindlasti on siseministeerium valmis sellist ettevõtmist toetama,» märkis Pevkur kokkusaamisel.

Kohtumisel arutati samuti senist olukorda Eesti Represseeritute Abistamise Fondi kaudu represseeritute ühendustele riigieelarvelise toetuse eraldamisel ja selle üldpõhimõtteid, toetuse kasutamisvaldkondi represseeritute mälestuse jäädvustamiseks kui ka kasvatus- ja teavitustööga seotud küsimusi.

Siseministri sõnul on riigipoolne tugi represseeritud organisatsioonide tegevusele väga oluline: «Lisaks moraalsele toele on tähtis, et riik ka rahaliselt panustaks. Sel aastal toetab riik represseeritute ühendusi 256 000 euroga,» märkis Pevkur.

 Jutuks oli ka kommunismiohvrite memoriaali rajamisega seonduv, eelkõige selle võimalikku asukohta ja teostust puudutavad küsimused.

Kohtumisel osalesid Eesti Memento Liidu, Eesti Vabadusvõitlejate Liidu, SA Eesti Represseeritute Abistamise Fondi, Eesti Endiste Poliitvangide Liidu, Eesti Natsismiohvrite Ühingu, Eesti Represseeritute Registri Büroo ja Murtud Rukkilille Ühingu esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles