Koolivõrgu muutuste kaart: vaata, mida sinu maakonna kohta öeldakse

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Praxis, koostöös haridus-ja teadusministeeriumiga, avaldas täna ülevaate Eesti koolivõrgu muutuste kohta aastaks 2020. Vaata kaardilt, mida sinu maakonna kohta öeldi.

Kaardil kujutatud prognoosid põhinevad maakondade arvataval õpilaste arvul aastaks 2020. Neis ei ole võetud arvesse eraldi linnu ega ka rännet.

Praxise hariduspoliitika programmi juht ja analüüsi kaasautor Laura Kirss hoiatas, et õpilaste arvu kiire vähenemisega võib neist saada kauplemisvahend, kelle nimel koolid võitlevad.

«Nägime juhtumeid, kus käib õpilaste veenmine selle üle, et nad ei eelistaks maakonna gümnaasiumit, vaid jääks kodugümnaasiumisse,» ütles Kirss. «Kuigi õpilaste subjektiivne eelistus oli teatud tüüpi kooli minna. See on ohtlik tendents.»

Kirss küsis, et kui kool nii hea on, siis miks õpilased seal olla ei taha? 

Ta rõhutas, et hea haridus tõmbab õpilasi igal juhul ligi.

Janar Holm, Haridus- ja Teadusministeeriumi kantsler ütles ülevaate esitlusel, et «paanika koolide sulgemise suhtes on olnud asjatu», sest massilisi koolide sulgemisi ei ole toimunud.

Ta ütles ka, et uuringutulemused näitavad, et mida suurem kool, seda paremad tulemused.

Kohale tulnud maakondade esindajad arutasid, mida teha mahajäetud koolidega ja leidsid, et oluline on, et need valdade keskustena edasi tegutseksid.

Näiteks võiks mahajäetud kooli spordi- või kultuurikeskuse rajada.

Loe kogu analüüsi ja vaata täpsemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles