Merkel toetab Junckerit, kuid on valmis brittidele järele andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker ja Angela Merkel.
Jean-Claude Juncker ja Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel avaldas neljapäeval taas toetust Jean-Claude Junckeri kandidatuurile Euroopa Komisjoni järgmise juhina, kuid ilmutas valmidust kaaluda järeleandmisi Suurbritanniale, kes on tema vastu.

Merkel kinnitas koos Taani peaministri Helle Thorning-Schmidtiga ajakirjanikele esinedes, et toetab endise Luksemburgi peaministri kandidatuuri. Ta lisas aga, et kõik otsused tuleb teha «euroopalikus vaimus».

«See tähendab, et me peame kõiki liikmesriike tõsiselt võtma. See ei tähenda kõigi soovide täitmist, kuid tähendab, et kusagil mujal võiks ehk mõelda, mis on tähtis Suurbritannia jaoks.»

Merkel lisas, et on valmis pidama Suurbritanniaga «konstruktiivseid» läbirääkimisi teemadel nagu bürokraatia vähendamine või ELi ja liikmesriikide otsustusvaldkonna piirid.

Briti peaminister David Cameron tõotas sel nädalal võidelda lõpuni Junckeri kandidatuuri vastu.

Cameroni sõnul on Juncker föderalist, kes ei vii iial läbi reforme, mida London 28-liikmelise ühenduse elujõu taastamiseks hädavajalikuks peab.

Taani peaminister ütles, et tema riik toetab kandidaati, kes suudab saavutada Euroopa Komisjonis ja Euroopa Parlamendis võimalikult laialdase toetuse.

EK järgmise presidendi küsimus tuleb arutusele ELi 26.- 27. juuni tippkohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles