Vene koolide õpetajad hakkavad seksuaalõiguseid õppima

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venekeelsete koolide õpetajad hakkavad seksuaalhariduse koolitusi saama.
Venekeelsete koolide õpetajad hakkavad seksuaalhariduse koolitusi saama. Foto: SCANPIX

Vene keelt kõnelevate noorte teadlikkus seksuaalsust puudutavate teemade suhtes on madalam ja suhtumine HIVga nakatunud inimesse vähemsallivam, mistõttu Eesti Seksuaaltervise Liit ja Inimeseõpetuse Ühing sel sügisel just venekeelsete koolide õpetajaid koolitama hakkavad.

Naistearst Kai Pardi hinnangul võib oletada, et viimastel kümnenditel on vene õppekeelega koolides seksuaalhariduse teemasid käsitletud vähem kui eestikeelsetes koolides. 

«Uuringute põhjal ilmneb selge erinevus: tervelt kolmandik 16–44-aastastest vene emakeelega ja sellest poole vähem eestikeelsetest, vastanutest ei olnud koolis saanud seksuaalharidust, kuigi oleks seda soovinud,» ütles Part.

Samas on noortel, kellele on koolis põhjalikult seksuaalhariduse teemadest räägitud, paremad teadmised, vahendas Eesti Seksuaaltervise Liit.

Pardi sõnul on Eestis elavate eesti ja mitte-eesti keelt kõnelevate inimeste seksuaaltervise näitajad erinevad nii mõneski aspektis.

«Kuigi raseduse katkestamise suhtarvud on Eestis võrreldes 90ndatega olulisel määral langenud, katkestatakse endiselt enam rasedusi mitte-eesti rahvusest noorte naiste seas,» ütles Part.

Et venekeelsete noorte seksuaalhariduse alast teadlikkust tõsta ning seeläbi ka seksuaalkäitumist turvalisemaks muuta, korraldatakse vene õppekeelega koolide õpetajatele sügisel kaks koolitust, kus käsitletakse teemasid, mis on seotud soostereotüüpide, seksuaalsuse kujutamisega meedias, seksuaalvähemustega, soovimatu rasedusega, HIVga, lähisuhte- ja seksuaalvägivallaga.

Projekti käigus viiakse läbi ka kaks ühepäevast koolitust eesti koolide õpetajatele, mis käsitlevad vägivalla ennetust lähi- ja seksuaalsuhetes.

Koolitus on osa projektist «Seksuaalõiguste kui inimõiguste käsitlemine koolis ja sellealase teadlikkuse edendamine eelkõige vene noorte kogukonnas», mida rahastab Euroopa Majanduspiirkonna toetuste Vabaühenduste Fond Avatud Eesti Fondi vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles