Ukraina president avaldas 14-punktise rahuplaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko avaldas reedel 14-punktise rahuplaani riigi idaosas maad võtnud separatistliku mässu peatamiseks, nõudes võitlejatelt kohest relvadest loobumist ja lubades põhiseadusreformiga võimu detsentraliseerida.

Plaanis lubatakse ka, et separatistidele, kes ei ole sooritanud tõsiseid kuritegusid, kriminaalsüüdistust ei esitata ja kinnitatakse, et Vene ja Ukraina palgasõdurid saavad turvakoridori konfliktitsoonist lahkumiseks, vahendas eratelekanal Inter veebilehel.

Porošenko tutvustas rahuplaani neljapäeval Donetski ja Luganski oblastivõimudele.

«Sellel kohtumisel tutvustas riigipea Ukraina idaosa rahuplaani 14 ettepanekut. Eriti rõhutas Porošenko valitsemissüsteemi detsentraliseerimiseks kavandatavate Ukraina põhiseaduse muudatuste tähtsust,» vahendas presidendi pressiteenistus. Põhiseadusmuudatuste kava esitatakse Veneetsia komisjonile.

«Me ei eesmärk ei ole sõda, meie eesmärk on rahu,»kinnitas Porošenko.

Ta rõhutas, et president loobub vabatahtlikult kuberneride ja piirkonnajuhtide ametisse nimetamise õigusest.

«Läbi viiakse ennetähtaegsed kohalikud valimised ja valitud saadikud moodustavad kohaliku volikogu, mis omakorda moodustab täitevkomitee,»selgitas president oma plaani.

Donetski ja Luganski majanduse taastamiseks on koostöös Euroopa Liidu partneritega välja töötatud Ida-Ukrainas heade investeerimisväljavaadetega töökohtade loomise programm ja programmikava piirkonna majanduse taastamiseks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles