21 inimest sooritas riigieksami maksimumtulemusega

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigieksam.
Riigieksam. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Sihtasutuse Innove andmetel sooritas tänavu 21 eksaminandi vähemalt ühe riigieksami maksimumtulemusega, saades eksami hindeks 100 punkti.

Matemaatika laial riigieksamil sai 100 punkti 12 gümnasisti. Eesti keele riigieksamil sai 100 punkti kümme eksaminandi, neist üheksa gümnasisti. Üks eksaminand sai 100 punkti kahes aines – laia kursuse matemaatikas ja eesti keeles.

Riigieksamite sooritajate arv on aasta-aastalt langenud. 2011. aastal sooritas eksami 19 490, 2012. aastal 17 300, 2013. aastal 11 298 ja tänavu 9654. Tänavu riigieksami sooritajate hulgas kajastuvad need, kes on sooritanud põhieksamid. 2014. aasta riigieksami põhieksamid on matemaatika kitsas ja lai kursus, eesti keel, eesti keel teise keelena ja inglise keel.

856  eksamisooritust ehk viis protsenti sooritustest sai kõrge tulemuse ehk üle 90 punkti. Kõrgeid punkte saadi eesti keele, eesti keele teise keelena ja matemaatika riigieksamil. Innove õppekava- ja eksamikeskuse juhataja Aimi Püüa sõnul võib üle 90 punkti saanute tulemust võrrelda koolihindega 5+.

Eesti keele eksami keskmine hinne oli 62, sealjuures meestel 57,2 ja naistel 65,5. Eesti keele eksami sooritas 6951 eksaminandi.

Eesti keele teise keelena riigieksami keskmine hinne oli 58,6, sealjuures meeste keskmine hinne 52 ja naistel 65,6. Eesti keele teise keelena riigieksami sooritas 2177 eksaminandi.

Matemaatika kitsa kursuse riigieksami keskmine hinne oli 30,2, sealjuures meestel 28,9 ja naistel 31. Matemaatika laia kursuse keskmine hinne oli 54, sealjuures meestel 54,2 ja naistel 53,8. Matemaatika kitsa eksami tegi 4067 ja laia eksami 4171 eksaminandi.

Inglise keele riigieksami sooritas kokku 7218 eksaminandi, neist tasemel B2 tegi eksami 3410, tasemel B1 2276 ja keeleoskustasemeta sooritas eksami 1529 inimest.

Prantsuse keele eksami sooritas 49 inimest, neist tasemel B2 25, tasemel B1 16 ning keeleoskustasemeta kaheksa inimest.

Saksa keele riigieksami sooritas 204 inimest, neist tasemel C1 64, tasemel B2 50, tasemel B1 41 ja keeleoskustasemeta 45 inimest.

Vene keele eksami sooritas 250 inimest, neist tasemel B2 151, tasemel B1 95 ning keeleoskustasemeta neli inimest.

Sel aastal tehti riigieksameid esimest korda uue korra järgi. Uus kord tõi kaasa kaks suuremat muutust. Senise ühe kohustusliku eksami asemel tuli teha kolm kohustuslikku eksamit – eesti keeles või eesti keeles teise keelena, matemaatikas ja võõrkeeles. Läbisaamise piir oli senise 20 punkti asemel üks punkt.

Eesti keele ja eesti keele teise keelena eksami osas võrreldes eelmiste aastatega muudatusi ei olnud. Matemaatika eksami puhul oli võimalik valida kitsa või laia eksami vahel, võõrkeele riigieksami sooritamiseks sai õpilane valida saksa, inglise, prantsuse ja vene keele eksamite vahel.

Võõrkeeleksamite uuendatud õppekava alusel esitatakse eksamitulemused nüüd keeleoskuse tasemena. Tänavustel lõpetajatel oli võimalus sooritada Eestis koostatud inglise keele riigieksam, millega mõõdeti eksaminandi keeleoskust üle kahe keeleoskustaseme – B1 ja B2. Prantsuse, saksa ja vene keele riigieksamite materjale ei koostatud Eestis, eksameid sooritada soovijad said osaleda SA Innove vahendusel toimuvatel rahvusvahelistel eksamitel.

Õpilased, kes saavutasid inglise keele riigieksamil 50–74 protsenti maksimaalsest tulemusest, said B1-keeleoskustaseme tunnistuse, 75–100 protsenti maksimaalsest tulemusest saavutanutele väljastati B2-tasemel keeleoskust tõendav tunnistus. Keeleoskuse taseme omistamise eeltingimus on, et ühegi osaoskuse tulemus ei tohi olla 0.

Prantsuse, saksa ja vene keele riigieksamitena sai õpilane sooritada rahvusvahelised eksamid ning valida B1- või B2-taseme eksami. Inglise keele riigieksam mõõtis keeleoskust B1- ja B2- tasemel.

Inglise keele riigieksam valmistatakse ette Eestis; prantsuse, saksa ja vene keele riigieksamid on asendatud rahvusvaheliste eksamitega.

Käesoleval aastal avastati kuus eksamikorra rikkumist. Võrreldes eelmise aastaga oli rikkumisi pisut vähem.

Õpilased saavad oma eksamitulemusi apelleerida, saates haridus- ja teadusministeeriumile ajavahemikus 20.- 30. juuni allkirjastatud avalduse. Apelleerimiseks vajaliku blanketi leiab haridus- ja teadusministeeriumi kodulehelt.

Täna avaldatud eksamitulemuste kokkuvõte on esialgne. SA Innove avaldab riigieksamite lõpliku kokkuvõtte septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles