Eesti riigijuhtide elu ja tegevuse uurimise stipendiumi saab Ivo Juurvee

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane Ivo Juurvee.
Ajaloolane Ivo Juurvee. Foto: Heiki Rebane

Riigikantselei 20 000 euro suurune stipendium antakse ajaloodoktor Ivo Juurveele Kaarel Eenpalu akadeemilise biograafia koostamiseks. Töö valmib 2017. aastal.

«Riigikantselei soovib toetada meie riigimeeste eluloo talletamist ning sedasi meeles pidada Eesti riigi rajajaid,» ütles riigisekretär Heiki Loot ning lisas, et sel sügisel esitletakse raamatut Otto Tiefist, mis on riigimeeste elulugude sarjas juba teine.

Riigikantselei kuulutas stipendiumikonkursi «Eesti riigijuhid 1918–1940/1944» välja käesoleva aasta 23. aprillil ning selle raames antakse välja 20 000 euro suurune stipendium. Konkursile laekus kokku neli taotlust.

Stipendiumitaotluste läbivaatamiseks ja stipendiumisaaja valimiseks moodustas riigiarhivaar teadusekspertidest koosneva stipendiumikomisjoni, kuhu kuulusid ajaloodoktorid Tõnu Tannberg, Enn Tarvel ja Ago Pajur.

Riigikantselei asutas stipendiumi «Eesti riigijuhid 1918–1940/1944» 2007. aastal. Stipendiumikomisjoni heakskiidu saanud käsikirjad avaldatakse Eesti riigimeeste elulugude sarjas, mille on asutanud Rahvusarhiiv.

2008. aastal anti stipendium professor Jüri Antile August Rei tegevuse uurimiseks, kelle kohta valminud monograafiat «August Rei - Eesti riigimees, poliitik, diplomaat» esitleti 2012. aastal ning see oli riigimeeste elulugude sarja esimene raamat.

2012. aastal pälvis stipendiumi Indrek Paavle Otto Tiefi akadeemilise biograafia koostamiseks. Raamat on kavas avaldada käesoleva aasta sügisel, kui möödub 70 aastat Tiefi valitsuse moodustamisest.

2013. aastal anti välja kaks stipendiumi: Krista Arule Jaan Tõnissoni ning Toomas Karjahärmile ja Ago Pajurile Konstantin Pätsi akadeemiliste biograafiate koostamiseks. Tööd valmivad 2018. aastaks, kui Eesti Vabariik saab 100 aastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles