USA on kaotanud 13 aastaga õnnetustes üle 400 drooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli sõdur drooniga.
Iisraeli sõdur drooniga. Foto: SCANPIX

USA sõjavägi on kaotanud 2001. aastast saadik mitmel pool maailmas õnnetuste tõttu enam kui 400 drooni, kirjutas eile Washington Post, seades kahtluse alla mehitamata lennukite turvalisuse ja töökindluse.

Post kirjutas suurele hulgale uurimisraportitele viidates, et 2001. esimesest aastast saadik on õnnetusi on põhjustanud paljud asjaolud, sealhulgas mehhaanilised rikked, inimlikud eksitused, halb ilm jne.

«Sõjadroonid on ramminud maju, farme, maandumisradu, maanteid ja ühel juhul keset lendu õhujõudude transpordilennukit C-130 Hercules,» seisis lehes.

Teadaolevast 418 õnnetusest 11. septembrist 2001 kuni 2013. aasta lõpuni, olid 194 niinimetatud A-klassi õnnetused, milles kaotati droon täielikult või ulatusid kahjud enam kui kahe miljoni dollarini.

Õnnetusi juhtus sel perioodil droonidega kokku sama palju kui USA õhujõudude hävitajate ja ründelennukitega, kuigi Ühendriikide droonid olid õhus kokku neist palju vähem tunde.

67 drooniõnnetust leidis aset Afganistanis ja 41 Iraagis, 47 aga Ühendriikides test- ja treeninglendude ajal. Üks sõjaväedroon kukkus alla Pensylvanias kooli mänguväljaku lähedal ja üks kadus näiteks Ontario järve.

USA parimaks drooniks peetavate Predator droonidega juhtus kokku 102 A-klassi õnnetust.
Ühendriikidel on ühtekokku umbes 10 000 drooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles