Poola valitsuse tulevik on lindiskandaali tõttu kahtluse all

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skandaali üks osapool on Poola keskpanga juht Marek Belka.
Skandaali üks osapool on Poola keskpanga juht Marek Belka. Foto: SCANPIX

Poola paremtsentristliku valitsuse tulevik on sattunud küsimärgi alla skandaali tõttu, kus ajakirjandusse lekkinud audiosalvestised viitavad valitsuse ja keskpanga kokkuleppele eelarve tugevdamiseks ja poliitilise toetuse kasvatamiseks.
 

«Skandaal mõjutab sügavalt Poola poliitikat ning opositsioon üritab sellest maksimumi välja võtta,» ütles Poola juhtiv analüütik Edmund Wnuk-Lipinski.

Kris puhkes eelmisel pühapäeval, kui ajakirjandusse lekkisid väidetavalt mullu juulis ühes Varssavi restoranis tehtud lindistused, kus siseminister ja keskpanga president arutavad sobimatuid kokkuleppeid.

Nädalaleht Wrpost avaldas 2013. aasta juulist pärineva salvestuse, milles keskpanga juht Marek Belka lubab siseminister Bartlomiej Sienkiewiczile, et aitab valitsuse rahaprobleemidest välja tingimusel, et rahandusminister ametist vabastatakse. Ühes Varssavi restoranis Belka ettepanekul toimunud kohtumisel arutati, kuidas valitsus saaks hetke viletsast finantsseisust üle saada ja suurendada oma väljavaateid 2015. aasta valimiste võitmiseks. Vestlus sisaldas ka viiteid keskpanga võimalikele sammudele majanduse ergutamiseks.

Rahandusminister Jacek Rostowski vahetati neli kuud hiljem välja, kuid pole selge, kas seda tehti Belka nõudmise täitmiseks. Pole ka teada, kes tegi salvestuse. Belka kinnitas, et kommentaarid on kontekstist välja rebitud ning ta pole midagi valesti teinud, kuid vabandas vulgaarse keelekasutuse pärast.

Poola peaminister Donald Tusk ütles esmaspäeval, et kahe kõrge ametiisiku salaja salvestatud vestluse avalikustamine kujutab endast katset valitsust ebaseaduslike meetoditega kukutada.

Poola sisejulgeolekuagentuuri ABW töötajad sisenesid kolmapäeval nädalalehe Wprost toimetusse ja nõudsid salvestuste väljaandmist. Wprosti peatoimetaja Sylwester Latkowski keeldus seda tegemast ja nimetas kaitsepolitseinike nõudmist surveavalduseks. Toimetuses läks kähmluseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles