Kerry ei näe USA vastutust Iraagi olukorra eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär John Kerry
USA riigisekretär John Kerry Foto: SCANPIX

Egiptuses üllatusvisiidil viibiv USA välisminister John Kerry ärgitas pühapäeval Iraagi liidreid olema üle «sektantlikest kaalutlustest» ning eitas Washingtoni vastutust sealse kriisi eest.

Kerry külastab Kairot osana diplomaatlisest missioonist, mille eesmärk on suunata Egiptus demokraatia teele, kuid ka arutada olukorda Iraagis, kus sunnimässulised on oma pealetungis uusi edusamme teinud.

«ISIL (Iraagi ja Levandi Islamiriik) ....  on vägivalla ja surve ideoloogia, kujutades endast ohtu mitte üksnes Iraagile, vaid kogu regioonile .... Tegemist on kriitilise hetkega, kus Iraagi liidrid peavad tõusma kõrgemale sektantlikest kaalutlustest ning kõnelema kõigi inimestega,» ütles Kerry ühisel pressikonverentsil Egiptuse välisministri Sameh Shoukriga.

Kerry sõnul ei ole USA seotud ühegi isiku nimetamise või valimisega Iraagi etteotsa ning juhtide valimine sõltub üksnes Iraagi rahvast endast.

«Ühendriigid ei ole vastutavad selle eest, mis toimus Liibüas, ega ka selle eest, mis toimub praegu Iraagis. Ühendriigid valasid verd ja tegid aastaid tööd selle nimel, et iraaklased ennast ise valitseda saaksid,» ütles Kerry, kelle sõnul on Süüriast saabunud ISIL rünnanud kogukondi, õhutanud konflikti ja õõnestanud Iraagi võimet ennast ise valitseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles