Grybauskaite: Venemaa meelitab Baltimaid NATOst lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite.
Leedu president Dalia Grybauskaite. Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaite rääkis Saksa nädalalehele Focus antud intervjuus, et Venemaa veenab Baltimaid NATOst lahkuma, meelitades neid odava gaasiga.

Grybauskaite sõnul üritab Venemaa mõjutada Nõukogude Liidu endiseid liikmeid ning muuta Baltimaad majanduse ja energeetika vallas endast sõltuvaks.

Leedu riigipea sõnul püüab Venemaa takistada Balti riikidel olemast aktiivsed ja ustavad NATO ja Euroopa Liidu liikmed.

«Meie andmetel on teised Baltimaad saanud idast (Venemaalt) ettepanekuid, et kui riik näiteks lahkuks NATOst, siis saaks see vastutasuks odavad gaasi või naftat,» rääkis ta.

Riigipea sõnul peaks lääs otsima võimalusi muutuda mitmekesisemaks ja saada Venemaast majanduslikult sõltumatuks, kuna sellest sõltumine on liiga riskantne.

«Putinil on visioon kaitsta idapoolkera. Tal on mõttes niisugune Venemaa, nagu see oli Katariina Suure aegadel. Tema iseloom on arenenud kummaliselt,» rääkis Leedu liider.

Ameerika Ühendriikide endine välisminister Hillary Clinton ütles märtsis, et Putini sissetung Krimmi tuletab meelde seda, mida Hitler tegi enne Teist maailmasõda. Focus küsis Grybauskaitelt arvamust sellise võrdluse kohta.

Leedu riigipea võrdleski Vene presidendi Vladimir Putini taktikat kunagise Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini ja Saksa natside juhi Adolf Hitleri omaga. «(Putin) kasutab rahvust ettekäändena riigi hõivamiseks sõjaliste võtetega. See on just see, mida tegid ka Stalin ja Hitler. Sellised võrdlused on täiesti kohased,» kinnitas Grybauskaite ajakirjale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles