Leedu prokuratuur saatis riigisaladuse lekitamise asja kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IP-aadresside omanike väljauurimiseks alustas politsei menetlust.
IP-aadresside omanike väljauurimiseks alustas politsei menetlust. Foto: SCANPIX

Leedu peaprokuratuur saatis esmaspäeval Vilniuse ringkonnakohtusse kriminaalasja riigisaladuse kuritarvitamisest ja lekitamisest.

Prokuratuuri pressiteates öeldakse, et kahtlustus on esitatud ühele isikule, ent ei täpsustata kellele. Meediast on läbi käinud, et kahtlusaluseks on selles juhtumis presidendi pressisekretär Daiva Ulbinaitė.'

Prokuratuuri teatel esitati esimene teatis kahtlustuseks 25. novembril ning lõplik 25. märtsil.

«Juurdluse käigus tehti kindlaks, et avalikkuse ette jõudnud teavet Leedu riigijuhtide vastastest inforünnakutest, mida Venemaa Föderatsioon ette valmistab, ei avaldatud julgeolekuteenistuse salastatud märgukirjas täies mahus või sõna-sõnalt,» on öeldud peaprokuratuuri pressiteates.

Samast selgub, et uurimise käigus kuulati üle 26 inimest, esitati 216 järelepärimist, vastati 40-le uurimises osaleja palvele või kaebekirjale.

Juurdlus on kestnud eelmise aasta oktoobrist, mil uudisteagentuur BNS avaldas julgeolekuameti hoiatuse Venemaal ettevalmistatavatest inforünnakutest Leedu riigijuhtide vastu.

Mõni tund pärast uudise ilmumist kinnitas Leedu president, et julgeolekuamet oli teda hoiatanud kavandatavatest provokatsioonidest Leedu riigi, isiklikult tema enese ja Euroopa Liidu idapartnerite vastu.

Sellega seoses algatasid õiguskaitseorganid juurdluse informatsiooni võimalikust seadusevastasest
avaldamisest. Erijuurdlustalitus tegi BNS-i toimetaja kodus läbiotsimise, kutsus kuus BNS-i töötajat ülekuulamistele ja konfiskeeris arvuteid.

Vilniuse ringkonnakohus teatas mullu detsembris, et kohus oli prokuröri palvel läbiotsimist ebaõiguspäraselt sanktsioneerinud ning kohustas BNS-i toimetajat infoallikat paljastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles