Lepik: NATO peab pidama Gruusiale antud sõna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili ja NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen 5. veebruaril 2014 Brüsselis.
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili ja NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen 5. veebruaril 2014 Brüsselis. Foto: SCANPIX

Eesti loodab, et NATO peab eelseisval Walesi tippkohtumisel Gruusiale antud sõna, ütles Eesti suursaadik NATO-s Lauri Lepik teisipäeval.

«Gruusia on kõige enam ja märgatavamalt panustanud NATO partnerriik, kel on huvi ja rahva toetus samamoodi jätkata,» ütles Lepik Brüsselis NATO välisministrite kohtumise eel usutluses BNSile.

Lepiku sõnul esitas NATO 2010. aasta Lissaboni ja 2012. aasta Chigago tippkohtumistel Gruusiale selgeid spetsiifilisi nõudmisi, mille riik on täitnud. «NATO on indikeerinud, et nende tingimuste täitmise järel on allianss valmis astuma samme, mis tooksid Gruusia sellele lähemale.»

«Mingil moel on tõesti jõudnud kätte tõehetk, et kas NATO peab sõna. Eesti positsioon on see, et NATO peab oma lubadusi täitma,» lausus diplomaat.

NATO liikmesuse tegevuskava (MAP) on tema sõnul ülepolitiseeritud. MAP on Gruusia poliitilises narratiivis praegu kõige olulisem teema, lisas suursaadik.

Lepik avaldas lootust, et liikmesuse tegevuskava küsimus lahendatakse mingil muul moel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles