Jaapanis hukati sel aastal esimene surmamõistetu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimõiguslased avaldamas meelt surmanuhtluse vastu.
Inimõiguslased avaldamas meelt surmanuhtluse vastu. Foto: SCANPIX

Kolme inimese mõrvas süüdi mõistetud Masanori Kawasakist sai esimene sel aastal Jaapanis hukatud kurjategija, teatas saareriigi justiitsministeerium.

Kohus mõistis 68-aastase Kawasaki süüdi 2007. aastal kolme inimese surnuks pussitamises. Kagawas asuvasse majja tunginud Kawasaki tappis ohvrid – 58-aastase naise ning tema viieaastase ja kolmeaastase lapselapse – ajal, mil nad magasid. Pärast tapatööd mattis Kawasaki ohvrid maha.

«Tegemist oli äärmiselt julma juhtumiga, mille käigus võeti kolmelt inimeselt isekalt nende kallid elud,» ütles Jaapani justiitsminister Sadakazu Tanigaki, kes pidi justiitsministrina hukkamisele oma heakskiidu andma.

Japan Timesi andmetel ootab Jaapani kinnipidamisasutustes surmaga lõppeva kohtuotsuse täidesaatmist veel 129 inimest. Surmanuhtluse määramine ei tähenda, et otsus kohe ka täide viiakse. Süüalused võivad karistuse täidesaatmist vanglas oodata koguni kümneid aastaid.

Harilikult teavitatakse süüaluseid hukkamisest ette kõigest paar tundi enne otsuse täideviimist, mistõttu elavad vangid pidevas teadmatuses ja hirmus.

Euroopa Liit, Amnesty International ja teised rahvusvahelised inimõigusorganisatsioonid on palunud Jaapanil surmanuhtlusest loobuda, kuid saareriigi valitsus pole karistusest loobunud.

Maailma juhtivaid tööstusriike ühendava G7 klubi liikmesriikidest on Jaapan ja USA ainsad arenenud tööstusriigid, mis pole surmanuhtlust kaotanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles