Euroopa Ülemkogu kohtumisel asuti arutama ELi tegevuskava ja prioriteete

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu kajastavad ajakirjanikud Brüsselis Euroopa Liidu lipu taga.
Euroopa Ülemkogu kajastavad ajakirjanikud Brüsselis Euroopa Liidu lipu taga. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liikmesriikide valitsusjuhid arutasid täna alanud Euroopa Ülemkogu kohtumisel Ypres’is liidu üldisi eesmärke järgmise viie aasta jooksul.

Ypres’is toimus I maailmasõja algusele pühendatud mälestustseremoonia, kuhu olid saabunud Euroopa Liidu riikide riigipead ja valitsusjuhid, teatas valitsuse pressiesindaja.

Ypres’is leidsid aset maailmasõja ühed ägedamad lahingud.

Kohtumine jätkus aruteluga Euroopa Liidu strateegilise tegevuskava üle. Peaminister Taavi Rõivas ütles, et Euroopa suurim saavutus on see, et Ypres’i-taoliste lahingute kordumine on võimatu. Samas osutas ta uutele julgeolekupoliitilistele probleemidele.

«Euroopale on viimasel ajal teravalt meelde tuletatud, et julgeolek ei ole midagi iseenesestmõistetavat,» ütles Rõivas. «See peab olema Euroopa Liidu üks põhilisi prioriteete ka tulevikus.»

Peaministri sõnul on eestlased alati arvanud, et Euroopa Liit tähendab ühiseid väärtusi, solidaarsust ning julgeolekut.

«Euroopa on meie kodu ja muu hulgas tähendab see võrdseid võimalusi meie kodanikele ning ettevõtjatele,» ütles Rõivas. «Seetõttu peame me kaotama piirid ja piirangud kaupadele, töötajatele, teenistujatele ja investeeringutele, et inimesed ja ettevõtted saaksid valida vabalt uusi asukohti ning haarata kinni uutest võimalustest.»

Eesti valitsusjuht lisas, et tõeliselt ühtne turg saab reaalsuseks toodete ja teenuste siseturu ning digitaalse siseturu rajamisega.

«Digitaalse ühtse turu loomine 2015. aastaks on täiesti saavutatav, kui Euroopa Ülemkogu asub selle eesmärgi taha kogu oma mõjukusega,» ütles Rõivas.

Peaminister Taavi Rõivas ütles tippkohtumise tänasel töösessioonil ka, et Euroopa Liit on kõige tõhusam siis, kui selle institutsioonidel on ühine eesmärk, mille täitmise tulemused on konkreetsed ja mõõdetavad.

«Euroopa Ülemkogu peab täitma enda aluslepingutest tulenevad kohustused seada institutsioonidele strateegilised eesmärgid,» ütles Rõivas.

Euroopa Liidu valitsusjuhid on ühel meelel üldistes eesmärkides, mis suunavad Euroopa Liidu tööd järgmise viie aasta jooksul: tugevamad majandused suurema hulga töökohtadega; kodanike kaasamine ja kaitse; kindel energia- ja kliimapoliitika; usaldusväärne põhivabadustel rajanev ala ning tulemuslik ühine tegutsemine maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles