OSCE vaatlejast Eesti kodanik on vabastatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

OSCE missioonil vaatlejana osalev ja mai lõpus kinni peetud Eesti kodanik on vabastatud.

Samuti on vabastatud teised selle rühma OSCE vaatlejad, teatas välisministeerium.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on nüüd kõige olulisem Eesti kodaniku kojujõudmise kiire korraldamine. «Teeme seda koostöös OSCEga,» lisas ta.

Separatistid pidasid OSCE erimissiooni neljaliikmelise vaatlejate meeskonna, kelle seas oli ka üks Eesti kodanik, Ida-Ukrainas Donetski lähistel kinni 26. mail rutiinse kontrollkäigu ajal.

Nende vabastamisest teatas esmalt Donetski separatistide juht Aleksandr Borodai, edastab AFP. «Nad vabastati tingimusteta. Tegemist on taanlase, türklase, šveitslase ja eestlasega,» sõnas Borodai.

OSCE rõhutas, et Ida-Ukrainas on kadunud veel neli nende vaatlejat ning nad teevad kõik, et ka need vabastataks.

«26. mail katkes meil Donetskis olnud neljast isikust koosneva vaatlejate grupiga kontakt. Siis aga kadus kontakt veel nelja vaatlejaga, kes olid Luganskis. Neid ei ole veel vabastatud,» seisab OSCE teates.

OSCE andmetel on vabastatud vaatlejate tervislik seisund hea ning nad paigutati Donetskis asuvasse hotelli. Samas ei soovi vabastatud meediaga suhelda.

USA nõudis eile, et Venemaa astuks kiirkorras samme Ida-Ukraina separatistide desarmeerimiseks. USA arvates peaks Venemaa aitama rohkem kaasa OSCE vaatlejate vabastamisele.

OSCE poolt Ida-Ukrainasse saadetud läbirääkija Mark Etherington on enda sõnul rahul, et 31 päeva vangistuses olnud vaatlejad vabastati.

OSCE kinnitusel jätkavad vaatlejad röövimisest hoolimata Ida-Ukrainas tööd. Vaatlejate arvu ei suurendata, kuna Donetski ja Luganski piirkonnas on olukord kriitiline.

Ukraina valitsus ja separatistid peaks asuma Donetskis läbirääkimisi pidama. Ukraina poolt ühepoolselt välja kuulutatud relvarahu oleks pidanud lõppema täna.  

Ukraina president Petro Porošenko nõustus eile relvarahu pikendama kuni täna õhtuni.

USA  on kaalunud Venemaale uute sanktsioonide kehtestamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles