Vene väljaanne: kui Soome liituks NATOga, lahvataks riigis kodusõda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene väljaanne: kui Soome liituks NATOga lahvataks selles riigis kodusõda
Vene väljaanne: kui Soome liituks NATOga lahvataks selles riigis kodusõda Foto: SCANPIX

Venemaa riiklik päevaleht, laia levikuga Rossiiskaja Gazeta avaldas paar päeva tagasi oma internetiväljaandes artikli, milles seisab, et kui Soome astuks vastu rahva tahet NATOsse, siis lahvataks selles riigis kodusõda.

Väljanne arvab, et Soomes toimub NATO liimeks saamise üle referendum 2015. aastal.

«Mitmed poliitikavaatlejad on arvamusel, et kui juhid langetavad ilma rahvahääletuseta otsuse Soome NATO liikmeks saamise üle, siis tekib mäss ja isegi kodusõda. Selline stsenaarium on praegust olukorda vaadates üsna tõenäoline. Sellest peaks aru saama ka Soome juhid ning selle tõttu ei saa nad referendumist keelduda. Poliitikauurijate arvates ei soovita siiski rahvahääletust, kuna soomlaste NATO pooldamine ei kerki üle 30 protsendi,» kirjutas RG ajakirjanik Nadežda Jermolajeva.

Rossiiskaja Gazeta andmetel alla 20 protsendi soomlastest pooldab Soome NATO liikmelisust. Artiklis rõhutatakse, et Soomes on rohkem kui kümme aastat vaieldud, kas riik peaks astuma NATOsse või mitte.

Artiklis seisiab, et Soome kaitseministri Carl Haglundi arvates peaks Soome tõsiselt mõtlema NATO liikmeks saamise peale.

Rossiiskaja Gazeta arvates kardavad paljud Soome poliitikud oma arvamust NATO kohta valjult välja öelda.

Artiklis mainitakse, et Soome poliitik Alexander Stubb oli varem avalikult NATO pooldaja, kuid nüüd peaministriks saades ei ole ta enam selles nii kindel.

Artiklis on ka Soome asjatundjate arvamus. Ajakirjanik Janus Putkoneni arvates ei ole Soome rahvasaadikute seas just palju neid, kes Soome liitumist NATOga ei pooldaks.

Helsingi ülikooli Aleksanteri instituudi asejuht Markku Kangaspuro on aga vastupidisel arvamusel.  

Rossiiskaja Gazeta rõhutab, et Soomes peab president kinnitama parlamendi otsuse ning Soome president Sauli Niinistö ei pruugi parlamendiga samal seisukohal olla.

Artikli kohaselt ei ole Niinistö varem pidanud vältimatuks Soome liitumist NATOga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles