Kerry kohtub Saudi Araabias Süüria opositsiooniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry kohtus täna Saudi Araabia kuningas Abdullahiga ja lubas toetada Süüria mõõdukat opositsiooni.
USA välisminister John Kerry kohtus täna Saudi Araabia kuningas Abdullahiga ja lubas toetada Süüria mõõdukat opositsiooni. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry saabus visiidile Saudi Araabiasse, kus ta kohtub Süüria opositsiooniga seoses Washingtoni plaaniga eraldada pool miljardit dollarit ülestõusnute relvastamiseks ning väljaõppeks.

Neljapäeval Pariisis Pärsia lahe liitlastega Iraagi olukorda arutanud Kerry kohtub ka Saudi Araabia kuningas Abdullahiga.

Süüria ülestõusnuid toetav kuningas Abdullah on juba pikemat aega kutsunud üles suurendama Süüria opositsioonile pakutavat USA sõjalist abi.

Samuti on Abdullah avalikult sarjanud Iraagi peaminister Nouri Al-Malikit, kes üritab kontrolli alla saada riigis sunni äärmuslaste kätte sattunud alasid. Ar-Riyad süüdistab Bagdadi peamiselt Iraagi sunni vähemuse võimult eemalejätmises. Al-Maliki on vastukaaluks süüdistanud sunniitlikke Saudi Araabiat ning Katari terrorismi toetamises.

Kerry kohtub mõõduka Süüria opositsioonijuhi Ahmed Jarba ning sunni islamistidega, kes on osalenud president Bashar Al-Assadi režiimi vastases võitluses ning haaranud võimu mitmetes Iraagi piirkondades.

USA 500 miljoni dollari suurune toetus oleks suurim, millega Valge Maja on ülestõusnuid toetanud. Abi on mõeldud Süüria "mõõdukale opositsioonile", teatas president Barack Obama administratsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles