Itaalial ja Prantsusmaal ei õnnestunud EL-i eelarvepakti lahjendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president François Hollande (p) ja Itaalia peaminister Matteo Renzi
Prantsuse president François Hollande (p) ja Itaalia peaminister Matteo Renzi Foto: SCANPIX

Itaalia ja Prantsusmaa lahkusid reedel Euroopa Ülemkogult EL-i eelarvepakti küsimuses järeleandmisi saavutamata.

Roomale ja Pariisile kinnitati, et riigid võivad kasutada maksimaalselt ära olemasolevates reeglites sisalduvat manööverdamisruumi.

Euroopa Liidu 28 liikmesriigi juhid kogunesid neljapäeval Brüsselisse kahepäevasele tippkohtumisele, millel nimetati Euroopa Komisjoni järgmiseks presidendiks Luksemburgi ekspeaminister Jean-Claude Juncker.

Junckerit toetasid 26 liikmesriiki, vastu hääletasid Suurbritannia ja Ungari.

Vastutasuks Junckeri kandidatuuri toetamise eest lootsid Prantsuse president François Hollande ja Itaalia peaminister Matteo Renzi Saksamaalt ja teistelt liikmesriikidelt järeleandmisi EL-i rangete eelarvedefitsiidi ja riigivõla piirangute osas.

Selle asemel jõudsid liikmesriigid järgmise viie aasta strateegiat puudutavas avalduses kokkuleppele vaid «olemasolevates reeglites sisalduva paindlikkuse parimas ärakasutamises».

Renzi sõnul võib edusammuks nimetada avaldust kui sellist. «Me toetasime Junckerit, sest me saime strateegia, mis on väga hea teekaart Euroopa ehitamiseks järgmisel viiel aastal,» lausus Itaalia valitsusjuht.

«Kui riik viib ellu vajalikud reformid, saab see kasutada reeglites sisalduvat paindlikkust,» ütles Renzi.

Hollande ütles, et Prantsusmaal ei jää muud üle, kui täita rahvusvahelisi kohustusi. «Kuidas suhtuks Ülemkogu riiki, mis üritaks endale võetud kohustusi üksnes rikkuda,» küsis Hollande.

«Lepingutes sisalduvate reeglite austamine tähendab eelarvepakti ja selles sisalduva paindlikkuse järgimist,» lausus Prantsuse riigipea.

Itaalia ja Prantsusmaa on olnud raskustes EL-i kasvu- ja stabiilsuspakti riigivõla ja eelarvedefitsiidi kriteeriumite täitmisega ja on kutsunud korduvalt üles piiranguid lõdvendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles