Gergijev vastas tippsoprani kriitikale: tegelegu poliitika asemel laulmisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi Maria teatri kunstiline juht ja peadirigent Valeri Gergijev (paremal) koos Vene presidendi Vladimir Putiniga tänavu jaanuaris lastekoori proovis.
Peterburi Maria teatri kunstiline juht ja peadirigent Valeri Gergijev (paremal) koos Vene presidendi Vladimir Putiniga tänavu jaanuaris lastekoori proovis. Foto: SCANPIX

Soome Mikkeli rahvusvahelisel muusikafestivalil osalev maailmakuulus Vene dirigent Valeri Gergijav avaldas Helsingin Sanomatele antud intervjuus oma versiooni Ukraina sündmuste kohta ja soovitas ühtlasi tippsopranil Karita Mattilal tegeleda poliitika asemel laulmisega.

«Praegune olukord on Ukraina, mitte Venemaa probleem. Ukrainlased kannatavad, mitte venelased. Ukrainlased tapavad üksteist,» rääkis dirigent.

Venemaa ei liitnud Krimmi endaga, vaid tegemist oli puhtalt rahva tahtega, mis tema sõnul ilmnes «referendumil». «Ukraina on liiga palju natslikke elemente,» rõhutas ta ja lisas, et Krimmi poolsaare elanikud ei tahtnud lihtsalt «fašistide» alluvuses olla.

Sama puudutab tema sõnul paljusid idaukrainlasi. «Venemaa on võtnud vastu kümneid tuhandeid Ida-Ukranast saabunud põgenikke,» jutustas ta.

Helsingin Sanomat soovis teada Gergijevi arvamust soomlannast tippsoprani Mattila kriitika kohta. «Ma ei taha olla sõnumitooja ja võtta omaks muud rolli kui muusiku oma. Soovitan seda ka Karita Mattilale – tehku seda, mida oskab kõige paremini ehk siis laulda ja näidelda,» ütles Gergijev.

Maailma tunnustatuimate sopranile hulka kuuluv Mattila teatas mais, et ei esine koos Gergijeviga. Osseedi päritolu Vene dirigent on üks mitmesajast kultuuritegelasest, kes allkirjastas märtsis Venemaa presidendi Valeri Putini tegevust Ukrainas ja Krimmis toetanud avalduse.

Gergijev seadis küsimärgi alla Mattila teadmised Ukraina sündmustest. «Kui ta räägiks mulle Soome poliitilisest olukorrast, siis ma kuulaksin teda väga hoolikalt. Kuid tal pole vähimatki aimu sellest, mis toimub Ukrainas,» rääkis dirigent.

Gergijev ütles Venemaa tegutsemist Ukrainas õigustades, et riigis toimus agressiivne illegaalne sõjaline riigipööre. Muusiku väitel tegutses Venemaa krimlaste elupäästjana.

«Venemaa andis Krimmi elanikele, kellest põhiosa on venelased, võimaluse päästa oma elu,» lisas ta.

Gergijev usub Venemaa meedia uudisvoogu. Samas paneb teda imestama, kui erinevalt käsitletakse Ukraina kriisi teiste riikide meedias. Ta tunnistab, et Venemaal räägitakse sellest absoluutselt teisiti kui näiteks BBC Worldis.

Dirigent käis hiljuti Hiinas ja seal arutati neid teemasid teisiti kui Suurbritannias või Ameerika Ühendriikides. «Oleme täiesti teistsugustes maailmades, mis internetiajastul on hämmastav,» tunnistas ta.

Populaarne Vene dirigent saabub täna Soome Mikkelisse, kus toimub rahvusvaheline muusikafestival.

Moskvas sündinud 61-aastase Gergijevi arvamust on küsitud üle maailma. Lisaks Peterburi Maria teatrile on ta praegu ka Londoni sümfooniaorkestri peadirigent ning Müncheni filharmoonikute järgmine peadirigent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles