Valitsus sidus vanemapensioni eelnõu vastuvõtmise usaldushääletusega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Liis Treimann / Postimees

Valitsus otsustas täna toimunud erakorralisel istungil siduda vanemapensioni rakendamist edasi lükkava eelnõu, millele Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) esitas tuhat muudatusettepanekut, valitsuse usaldusküsimusega, mis võtab opositsiooniparteilt võimaluse eelnõu arutelu venitada.

Valitsus sidus eelnõu vastuvõtmise usaldusküsimusega enne selle teist lugemist, mis tähendab, et valitsusel tuleb koostada eelnõu teise lugemise tekst, muudatuste loetelu ja seletuskiri. Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel otsustasid ministrid eelnõule esitatud muudatusettepanekuid mitte arvestada.

Riigikogu ette jõuab eelnõu juba esmaspäeval, mil toimuva erakorralise istungjärgu päevakorras on kokku kuus seadusemuudatust. Pensionieelnõu teisel lugemisel esineb riigikogu ees valitsuse, mitte aga enam juhtivkomisjoni esindaja, misjärel toimuvad läbirääkimised ja eelnõu lõpphääletus. Kui usaldusküsimusega seotud eelnõu ei leia parlamendis toetust, astub valitsus tagasi.

Tavaliselt on fraktsioonide soovi korral võimalik teisel lugemisel suures saalis läbi hääletada ka eelnõule esitatud muudatused, usaldusküsimusega seotud eelnõu puhul seda võimalust aga ei ole.

Just seetõttu otsustas valitsus siduda pensionieelnõu vastuvõtmise usaldusküsimusega, sest IRL teatas sel nädalal plaanist muudatuste vastuvõtmist hääletuste ja hääletuste eel võetavate kuni kümneminutiliste vaheaegadega takistada. Koalitsioonierakondade hinnangul oleks nii saanud parlamendi töö halvata umbes 20 päevaks.

IRLi fraktsiooni aseesimees Kaia Iva ütles Postimehele, et kuigi hääletuste ja vaheaegadega eelnõu arutelu enam takistada ei saa, kavatsevad partei saadikud esitada hulga küsimusi, et kuulda, kuidas võimuliit juba kehtiva seaduse tagasipööramist põhjendab. Samuti võtavad IRLi liikmed tema sõnul aktiivselt sõna läbirääkimistel.

Iva märkis ka, et viimati sidus valitsus usaldusküsimusega 2009. aasta negatiivse lisaeelarve ja sellega seotud muudatused, mille parlament võttis vastu sama aasta veebruaris. Toona oli tema sõnul tegu kriisi kõige hullemas sügavikus tehtud kärbetega, mis oli vaja ellu viia võimalikult kiirelt.

«Praegu, kus meil on olukord suhteliselt stabiilne, minna emade pensioni kallale ja siduda see usaldusega, see kõlab ikka kehvasti küll. Usaldage meid emade petmiseks, sisuliselt kõlab see nii,» ütles ta.

Seda, kuidas opositsioonipartei käitub ülejäänud päevakorrapunktide arutelul, otsustab IRLi fraktsioon Iva sõnul esmaspäeva hommikul.

IRLi esimees Urmas Reinsalu teatas pärastlõunal saadetud pressiteates, et tema meelest näitab valitsuse otsus võimuliidu sisemisi pingeid.

«Valitsuse usaldushääletamise esilekutsumine on seotud kindlasti sellega, et Reformierkond, kes ennekõike survestab vanemapensioni kaotamist, ei taha lubada, et sotsiaaldemokraadid kõikuma löövad,» lausus ta ja lisas, et tänase otsusega asetab valitsus koalitsioonisaadikud surve alla: kas toetate meie otsust või võimuliit laguneb. «On märkimisväärne, et sellist surveabinõu kasutatakse juba esimese saja päeva puhul.»

Lisaks sellele, et eelnõu lükkab vanemapensioni maksmise 2018. aastale, suurendavad muudatused ka pensionide tulumaksuvabastust ja tulumaksuvaba miinimumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles