Läti võib kehtestada mõnes piirkonnas seoses seakatkuga eriolukorra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põrsad
Põrsad Foto: SCANPIX

Läti põllumajandusministeerium kutsub valitsust üles kuulutama välja eriolukorra Aafrika seakatku viirusega nakatatud territooriumil, teatas Läti raadio laupäeval pärast põllumajandusminister Janis Duklavsi juhtimisel peetud nõupidamist.

Valitsus arutab seda küsimust 1. juulil toimuval istungil.

Eriolukord võidakse välja kuulutada 40 kilomeetri raadiuses nakkuspiirkonnast.

«Nõupidamisel leppisid ametiisikud kokku meetmetes Aafrika seakatku leviku piiramiseks. Alates 30. juunist hakkavad Latgale neis paikades, kus ohtlikku haigust on täheldatud, tegutsema 11 ekipaaži, mis hakkavad patrullima ja külastama farme, et teha analüüse ja teavitada elanikke. Esmaspäeval kutsutakse ühtlasi kokku Kraslava ja Dagda seakasvatajate koosolek, et informeerida neid tegutsemisest kriisiolukorras,» teatas raadio.

Põllumajandusministeeriumis selgitati BNS-ile, et eriolukorda on vaja selleks, et oleks võimalik operatiivselt rakendada meetmeid seakatku piiramiseks ja sellega võitlemiseks.

«Kuigi Aafrika seakatk inimesele ohtu ei kujuta on olukord väga tõsine, sest võib põhjustada suurt kahju Läti seakasvatusele ning mõjuda halvasti kogu riigi majandusele,» ütles Duklavs, kelle sõnul teevad võimud kõik, et selle levikule piir panna.

Aafrika seakatku leidmisel otsustati Leedus küttida ära 90 protsenti metssigadest, talvel veel tõvevaba Läti valitsus eraldas seakatku tõrjumiseks täiendavalt 1,35 miljonit eurot ja pikendas metssea jahti pooleteise kuu võrra. Valgevene aga otsustas tappa kõik metssead.

Leedu keelas reedel sealiha impordi Lätist, kuna riigis avastati Valgevene piiri lähedal Aafrika seakatku kuuel metsseal ja Valgevene piirist kuue kilomeetri kaugusel asuva Kraslava piirkonna seafarmi kolmel koduseal.

Elussigade ja sealiha eksport teistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse on keelatud üksnes Ida-Läti Latgale piirkonnast, kus on avastatud Aafrika seakatku juhtumid, ülejäänud piirkondadest võib eksport jätkuda, ütles Läti toidu- ja veterinaarameti pressiesindaja Anna Joffe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles