Kirju festivalisuvi

Triin Tammert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi folk: Jalmar Vabarna ja Zetod on alati publikumagnetid.
Viljandi folk: Jalmar Vabarna ja Zetod on alati publikumagnetid. Foto: Elmo Riig

Juulikuus Eestis ja meie lähiümbruses toimuvate suuremate iga-aastaste festivalide nimekiri on juba nii pikk, et mitmekülgsete eelistustega muusikasõpradel tuleb nii mõnelgi nädalalõpul teha raskeid valikuid.

Elu pole palju lihtsam ka juuni viimasel nädalavahetusel, kui otsus tuleb langetada Muhu tulevikumuusika festivali Juu Jääb, Värskas toimuva Seto folgi, Vana-Vigala Hard Rock Laagri, Tallinn Star Weekendi ja Nargenfestivali Naissaare laulupeo vahel. Lisaks muidugi kontserdid, suveetendused ja muud ettevõtmised...

August paistab juba rahulikum – kuu algab Augustibluusiga Haapsalus, 8.–10. augustini toimub põhjanaabrite juures Helsingis suur Flow’ festival ja Käsmus Viru folk ning nädal hiljem meelitab Augustiunetus Pärnusse. Septembri esimesel nädalavahetusel paneb festivalisuvele punkti Uue Maailma festival Tallinnas.

Allpool ülevaade juuli neljal nädala(vahetuse)l toimuvatest suurematest ja valdavalt iga-aastastest festivalidest.

Laulu- ja tantsupidu

4.–6. juulini Tallinnas

XXVI laulu- ja XIX tantsupeole oodatakse rohkem kui 42 000 peolist, sh USAst, Venemaalt, Soomest, Šveitsist, Suurbritanniast, Saksamaalt, Norrast ja Rootsist.

Schilling

5. juulil Kilingi-Nõmmel

Alternatiivmuusikafestival pisikeses, külalislahkes ja kaunis Kilingi-Nõmme linnakeses. Üles astuvad Merchandise (USA), Jeremy Jay (USA), Kite (Rootsi), Extraperlo (Hispaania) ja Streak And The Raven (Soome), Eestist Leslie Da Bass, Id Rev, Jan Helsing, Argo Vals Band, Galvanic Elephants, Holy Motors ja Genka.

Õllesummer

9.–12. juulini Tallinna lauluväljakul

Välismaistest esinejatest tuuakse seekord kohale Bastille, Hurts ja The Bootleg Beatles, lisaks toimub Koit Toome suurkontsert Jaak Joala loomingust ja Terminaatori plaadiesitluskontsert. Kaheksal laval esineb nelja päeva jooksul ligi sada artisti.

Haapsalu vanamuusikafestival

9.–13. juulini Haapsalus

Idüllilises Haapsalus elustavad möödunud sajandite muusikat Eesti noortest lauljatest koosnev Haapsalu festivalikoor ja Tallinna barokkorkester.

Surfilaager

10.–13. juulini Roostal

Eesti purjelaualiidu iga-aastasel suursündmusel on seekord kavas 20 surfikoolitust, seitse treeningut, neli tiitlivõistlust ja 12 esinejat (muu hulgas Flamenco Thief Suurbritanniast, Frankie Animal, Super Hot Cosmos Blues Band ja Tenfold Rabbit).

Klaaspärlimäng

10.–16. juulini Tartus Jaani kirikus ja Toomkiriku varemetes

Festival Klaaspärlimäng püüab läheneda Pärdi, Mozarti, Šostakovitši jt heliloojate muusikale uue nurga alt, näiteks Jaapani löökpillivirtuoos Kato Kuniko annab kontserdi, kus neli Pärdi lugu esitatakse ainult löökpillidel. Lisaks toimub neli esmaettekannet ning pakutakse huvitavaid kooslusi viiest riigist. Näha saab ka Mark Kostabi maalinäitust.

Tantrafestival

11.–13. juulini Venevere puhkekeskuses Viljandimaal

Kindlasti üks omapärasemaid selle suve festivale pakub seekord võimalust osaleda rohkem kui 60 loengus ja töötoas, kohal on 20 õpetajat kuuest riigist. Festival on alkoholi- ja tubakavaba.

Pärnu muusikafestival Järvi Akadeemia

12.–20. juulini Viljandis ja Narvas

(eelkontserdid) ning Pärnus.

Üles astub Eesti noorte muusikute paremik ja 150 kõrgetasemelist välis­esinejat. Festivalilt ei puudu loomulikult ka Järvide muusikaline perekond. Alati on huvitav avastada uusi talente, kindlasti leidub neid ka selle aasta meistrikursustest osavõtjate seas. Heliloojatest on seekord erilisel kohal Erkki-Sven Tüür ja Tauno Aints.

Hiiu folk

17.–20. juulini Kassaris Hiiumaal

Kümnendat korda toimuval Hiiumaa pärimusmuusikafestivalil esinevad Ylja Islandilt, Jaan Tätte ja Udupasun, Chalice, Kaunimate Aastate Vennaskond, Untsakad, Justament, Jaanus Nõgisto ja Tõnu Timm, Lindpriid, Pööriöö, Diskreetse Mango Trio, Kristiina Ehin ja Silver Sepp ja teised artistid nii Eestist kui ka välismaalt.

Labürindifestival

18.–19. juulini Viia-Jaani labürinditalus Põlvamaal

Labürindifestivalil esinevad Bombillaz, Svjata Vatra ning Tom Valsberg ja sõbrad, lisaks mitmed heliteraapia praktiseerijad, kes pakuvad gongide ja laulvate helikausside sessioone ning esitavad arhailist ja vahetut improvisatsiooni šamaani- ja pühade laulude varamust.

American Beauty Car Show

18.–20. juulini Haapsalu piiskopilinnuses ja Kiltsi lennuväljal

American Beauty Car Show’ raames toimub lossihoovis Ameerika autode näitus ja Kiltsi lennuväljal kiirendusvõistlus. Reedel ja laupäeval saab kuulata parimat muusikat nii Eesti kui ka välisartistide esituses – üles astuvad Uriah Heep, Matchbox, Arch Enemy, Amaranthe, Pete Anderson & The Swamp Shakers, Winny Puhh ja Lenna.

Tallinna merepäevad

18.–20. juulini Tallinna kolmes sadamas

Tallinna saabuvad purjelaevad Tre Kronor Rootsist ja Libava Lätist ning aurulaevad Turso ja Lalli Soomest. Kavas on ka sadamatevahelised väikelaevasõidud, hommikused päikesetõusukontserdid Tallinna lahel ja purjeregatt Tallinn Race, samuti hulk tasuta kontserte armastatud muusikutelt. Esmakordselt saab nautida Eesti Nukufilmi pakutavaid filmielamusi päästeparvekinos, tuleb ka merepäevade läbi aegade suurim kala-ala. Laupäeva õhtul toimub aga Lennusadamas merepäevade esimene öölaulupidu, mille lõpetab vägev ilutulestik Tallinna lahel.

Positivus

18.–20. juulini Salacgrivas Lätis

Iga aastaga üha rohkemate eestlaste südameid võitev Positivuse festival toimub vaid 10 km kaugusel Ikla piiripunktist ning ahvatleb pika esinejate nimistuga. Üks selle aasta säravaid tähti on Ellie Goulding (Suurbritannia), lisaks esinevad sealtsamast pärit Elbow, Bastille ja Anna Calvi. Kohal on ka Future Islands (USA) ja hulk Eesti talente (Marten Kuningas, Argo Vals, Mr Nestor jne).

Saaremaa ooperipäevad

20.–27. juulini Kuressaares

Ooperisõprade suvise suursündmuse tarbeks püstitatakse piiskopilinnuse hoovi kuni 2000 külastajat mahutav telk. Kaunite dekoratsioonide ning kvaliteetse heli- ja valgustehnika abil saab sellest suvine ooperimaja, kust ei puudu ka mugavad restoranid, kohvikud ja baarid. Valida saab Tšaikovski «Jevgeni Onegini», Verdi «Don Carlose», Lisenko «Natalka Poltaavast», Bellini «Norma» jm põneva vahel.

Viljandi pärimusmuusika festival

24.–27. juulini Viljandis

XXII festivali teema on mäng. Neli päeva pärimuspidu nii väli- kui ka siselavadel pakub 200 esinejat ja 100 kontserti, pillimängu, laulu ja tantsude õpitube, filmiprogrammi, ööülikooli jpm. Selle aasta artistide valikust on ehk põnevamad üks Itaalia pikaealisemaid ja tuntumaid pärimusmuusikakollektiive Canzoniere Grecanico Salentino, kelle stiil põhineb iidsel eluohtliku tarantlihammustuse ravirituaalil nimega pizzica tarantata; Matija Solce (Sloveenia), kelle tähelepanu kuulub jäägitult nukkudega mängimisele, ja sügava traditsioonitunnetusega innovaator Antti Paalanen (Soome). Eesti artistidest tasub tavapäraste publikumagnetite (Zetod, Svjata Vatra, Mari Kalkun) kõrval tähelepanu pöörata näiteks Aleksander Sünteri lauludele pühendatud kontserdile, kus tema lugusid esitavad Oort, Nikns Suns, Anu ja Triin Taul jt, aga ka uue pärimusmuusikute põlvkonna artistidele, nagu Midrid, Puzle, Tuulepuu ja Angus.

Joogafestival

26.–27. juulini Haapsalus

Seekordsel festivalil, kus teemaks heli ja vaikus, on esindatud 14 põnevat joogastiili, väemuusika ja lasteprogramm. Kokku on kavas üle 40 sündmuse. Joogafestival sobib eriti hästi neile, kes huvituvad joogast, aga ei tea veel täpselt, milline stiil ja õpetaja neile sobiks. Muusikutest astuvad seekord üles Lääne-Aafrikast pärit, praegu Lõuna-Prantsusmaal elav Ram Singh, Eestist Tom Valsberg ja sõbrad, Arne Lauri, Jagaspace Acoustic, Polina Tšerkassova ja Joosep Kõrvits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles