Jaapanlane pani end valitsuse vastu protestides põlema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani pealinnas Tokyos pani mees end pühapäeval arvatavalt valitsuse kaitsepoliitika vastu protestides põlema.
Jaapani pealinnas Tokyos pani mees end pühapäeval arvatavalt valitsuse kaitsepoliitika vastu protestides põlema. Foto: SCANPIX

Jaapani pealinnas Tokyos pani mees end pühapäeval arvatavalt valitsuse kaitsepoliitika vastu protestides põlema.

Enesepõletaja sai raskelt viga ja toimetati haiglasse, ütles politsei.

Sotsiaalmeediasse lekkinud videomaterjalis on näha, kuidas ülikonnas mees istub Shinjuku raudteejaamas jalakäijate silla ülemisel metallkonstruktsioonil. Tunnistajate sõnul sarjas mees ruupori abil Jaapani kaitsepoliitika oodatavat kursimuutust, kallas ennast bensiiniga üle ja pani end sadade inimeste nähes põlema.

Tuletõrje tõmbas mehe konstruktsioonilt alla ja kustutas tule.

Jaapani valitsus kiidab eeldatavasti teisipäeval heaks ettepaneku «kollektiivseks enesekaitseks», mis suurendaks Jaapani rolli rahvusvahelistes suhetes.

Ekspertkomisjon soovitas mais Hiinast ja Põhja-Koreast tulenevat julgeolekuohtu arvestades riigi patsifistlik põhiseadus üle vaadata ja lubada sõjaväe kasutamist teiste riikide kaitseks.

Tokyo piirdub praegu isegi ÜRO rahuvalvemissioonidel osaledes mittelahinguliste ülesannetega.

Jaapanis kehtivad seadused lubavad kasutada relvajõude ainult riigi enda kaitsmiseks. Seni on sõjajärgse põhiseaduse 9. paragrahvi tõlgendatud keeluna osaleda nn kollektiivses enesekaitses.

Kui muudatus läbi läheb, saab Jaapan voli kaitsta USAd või teisi riike, isegi kui teda ennast ei rünnata.

Opositsioonirühmitused on muudatuse vastu meelt avaldanud peaminister Shinzo Abe residentsi ees.

Jaapanis on poliitilise maiguga enesepõletamises harukordsed. Tuntum neist pärineb 1970. aastast, kui kirjanik Yukio Mishima pärast nurjunud riigipöördekatset Jaapani relvajõudude peastaabi ees rituaalse enesetapu sooritas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles