Korraldajad: Hongkongi demokraatiahääletusel osales 800 000 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hongkong.
Hongkong. Foto: SCANPIX

Hongkongis pühapäeval peetud mitteametlikul rahvahääletusel valimisreformi üle osales ligi 800 000 inimest, teatasid korraldajad.

Peakorraldaja Robert Chungi sõnul osales kümnepäevasel referendumil 787 000 inimest ehk pea veerand neist 3,47 miljonist, kes registreerisid end selle Hiina poolautonoomse territooriumi 2012. aasta valimistele.

Hiina riigimeedia kutsus referendumit «ebaseaduslikuks farsiks».

Hongkongi demokraatiameelsed valmistuvad mõne päeva pärast toimuvaks meeleavalduseks, millele oodatakse poolt miljonit inimest.

Endises Briti koloonias kasvavad pinged valimissüsteemi üle, kohalikud elanikud nõuavad üha häälekamalt õigust ise endale juhid valida. Praegu nimetab Hongkongi täitevvõimu ametisse 1200-liikmeline Pekingi-meelne komitee.

Hiina on lubanud 2017. aastal otsevalimisi, kuid on välistanud võimaluse, et Hongkongi elanikud saaksid kandidaadid ise valida.

Hongkongi elanikud on mures Hiina mõjuvõimu kasvu ning 1997. aasta Suurbritannialt Hiinale üleandmisel lubatud vabaduste kadumise pärast. Kasvanud on vägivald Hongkongi ajakirjanike vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles