Onksion ilmus välja, Toobali-Laasi kohtuistung hakkas pihta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval jätkus pärast sunnitud vaheaega kohtuistung keskerakondlaste Priit Toobali ja Lauri Laasi üle, keda süüdistakse Ivor Onksioni kallutamises ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontosse. Selleks ajaks oli kohale jõudnud ka Onksion, kelle puudumise tõttu kohtuistungi algus edasi lükati.

Kohtuniku küsimusele, miks ta ei ilmunud õigeaegselt kohtuistungile, vastas Onksion: «Olin oma igapäevast tööd tegemas, õpetan matemaatikat,» põhjendas Onksion ja vabandas korduvalt.

Täna kell 10 algama pidanud kohtuistung lükkus edasi, sest protsessi kolmas süüdistatav Onksion ei tulnud kohale. Teda püüdsid kätte saada nii riigiprokurör Inna Ombler kui ta kaitsja, vandeadvokaat Urmas Simon, kuid mees ei vastanud nende telefonikõnedele. Hiljem sai prokurör ühendust Onksioni emaga, kes teadis, et mees on läinud Kohila kooli eratunde andma.

Nii algas kell 10.30 kohtuistung ilma Onksionita. Kohtunik küsis Onksioni kaitsjalt Urmas Simonilt, kas tema kaitstav teadis, et täna algab kohtuistung, kuhu tuleb kohale tulla. Simon vastas, et ta tõesti ei mäleta, kas neil oli sellest juttu. Kohtunik ohkas.

Kell 10.40 olid menetlejad kätte saanud Kohila kooli juhi, kes ütles, et Onksion pole ka sinna jõudnud. Prokuröri ettepanekul kuulutas kohtunik välja istungi vaheaja kella 12ni, lootuses, et selleks ajaks on Onksion üles leitud ja ta jõuab kohtusse tulla. Selleks ajaks Onksion kohtusse ka jõudis.

Kohtuistung jätkus Priit Toobali kaitsja taotlusega lükata edasi  2., 3. ja 4. juuli istungid seoses sellega, et Toobal läheb 2. juulil operatsioonile, millest taastumiseks vajab ta aega kaks päeva.

Ei tunnista süüd

Onksion tunnistas end kohtuprotsessil esitatud süüdistuses osaliselt süüdi.

Toobal ei tunnistanud end süüdi. Samuti vastas ta Keskerakonna esindajana, et MTÜ Keskerakond ei tunnista end süüdi. Ka Lauri Laasi end süüdi ei tunnistanud.

Simon ütles, et süüdistus on osaliselt põhjendatud, lubas menetluse käigus vaielda vastu nendes osades, milles Onksion end süüdi ei tunnista.

Keskerakonna, Toobali ja Laasi kaitsja, vandeadvokaat Oliver Nääs ütles, et süüdistus on põhjendamatu kogu selle ulatuses. Tema sõnul on Onksion kogu tegevuse toime pannud omavoliliselt.

Nääsi sõnul oli Onksion andnud teada, et soovib Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast välja astuda ning Keskerakonda astuda. Sai aru, et tal on hulk sotside siseinfot ning otsustas sellega pöörduda Toobali ja Laasi poole. Nääsi sõnul ei olnud Keskerakond esimene, kelle poole Onksion nende kirjadega pöördus. Seda ta tegi selleks, et tulevases erakonnas endale paremat positsiooni tagada.

Onksionile lubati pehmet maandumist

Prokurör Inna Ombler rääkis oma avakõnes, kuidas Ivor Onksion avastas 19. juunil 2011 võimaluse siseneda linnavolikogu tööarvuti kaudu Hannes Rummu elektronpostkasti, andis sellest juba samal õhtul teada andnud nii Lauri Laasile kui Priit Toobalile, kes soovisid saada seda kirjavahetust enda kätte. Siis printiski Onksion välja sisuliselt kogu Hannes Rummu postkasti sisu ning andis selle Lauri Laasile üle. Jaanuaris 2012 leiti läbiotsimiste käigus kogu kirjavahetus, ligi 400 lehekülge, Priit Toobali töökabinetist kohe kirjutuslaua kõrvalt. 

Edasi hakkas riigiprokurör esitama kirjalikke tõendeid. Näiteks on Onksioni kodust leitud sülearvuti kõvakettalt saadud infoga tõendatud Onksioni kogutud info SDE kohta. Ombler tõi esile, et seal on väga detailselt kajastatud iga koopia peal olev dokument: on see siis memo, dokument või kirjad, mida Onksion on välja printinud.

Prokurör märkis, et just nagu Laasi ja Toobali kaitsja ütles, et Onksion soovis pehmet maandumist Keskerakonda, näitavad tõendid, et seda talle ka lubati. Mõlemad, nii Laasi kui Toobal otsisid juba aktiivselt talle töökohti Keskerakonna ridades, seda näitab kirjavahetus Laasi,  Toobali ja Onksioni vahel noormehele töökohtade leidmise teemal. Näiteks arutles Toobal ühes kirjas, et Onksionile tuleb hüvitada palgavahe, mille ta kaotab, võrreldes töökohaga Tallinna linnavolikogus Jaak Juske nõunikuna.

Ühes kirjas Toobalile leidis Onksion, et talle tuleb kompenseerida 300 eurot, sest uus töökoht ei ole nii hästi tasustatav, samuti küsis ta ühes kirjas seda summat juba konkreetse kuu eest.

Siis kutsuti tunnistajapinki kannatanuna Hannes Rumm, kes kinnitas, et pole andnud kellelegi oma erameilikonto paroole ega ka luba oma postkastist kirju välja printida. Rumm rõhutas, et kindlasti ei andnud ta Onksionile ülesannet oma erapostkastist mõnd kirja välja printida. «Kirjad on minu privaatomand,» rõhutas Rumm. (Hannes Rummu ütluste kohta loe täpsemat lisalugu siit)

Toobal: kahju, et asi kohtusse jõudis

Kohtuistungile õigeaegselt kohale jõudnud Priit Toobal ütles enne istungit, et tal on kahju, et poliitiline politsei selle protsessi üldse kohtusse tõi. Ta ei osanud arvata, kaua kohtuprotsess aega võtab, kuid ütles, et on valmis oma süütust esitatud süüdistustes tunnistama.

Postimehe küsimusele, kuidas nad suhtuksid sellesse, kui nende kirju välja prinditaks ja teistele avaldataks, vastasid nii Toobal kui Laasi: «Taunivalt.» Samas tõrjusid mõlemad süüdistusi, nagu oleks neil sellega midagi pistmist. Toobal rääkis hiljem, et Onksion printis kirjad välja ja tõi need Keskerakonna büroosse, olles väidetavalt eelnevalt neid ka mitmele meediaväljaandele pakkunud. 

Onksioni kaitsja Urmas Simon oli kohtu vaheajale minnes sama hämmingus kui ülejäänud kohtuistungi osalejad. «Ma ei oska ütelda, kus Ivor Onksion on, ta pidi eratundi andma, aga pole ka sinna jõudnud. Ma ei oska ütelda, tal pidid ka terviseprobleemid olema, aga... ei oska ütelda.» Simon ütles, et tema andmetel oli Onksion tänasest istungist teadlik ning ka talle oli üllatav, et mees kohale ei tulnud.

Riigiprokuratuur esitas aprilli alguses Toobalile ja Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ehk selles, et nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevaid e-kirju. Meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu on samas kriminaalasjas süüdistatav ka Onksion.

Samuti esitas prokuratuur Toobalile süüdistuse dokumendi võltsimises. Süüdistuse järgi võltsis ta viit Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad kokku 11 030,28 euro ulatuses sularahaannetusi, mida tegelikult ei tehtud. Lisaks on Toobali kui erakonna juhtivtöötaja ja pädeva esindaja tegevusega seoses süüdistatav juriidilise isikuna Keskerakond.

Riigiprokuratuur sai süüdistused esitada pärast seda, kui riigikogu võttis Toobalilt ja Laasilt märtsi lõpus saadikupuutumatuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles