Jürgen Ligil on reaalsustaju kaotanud OSCE vaatlejast kahju

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu aega Ida-Ukraina separatistide käes vangis olnud Tõnis Asson.
Kuu aega Ida-Ukraina separatistide käes vangis olnud Tõnis Asson. Foto: Erik Prozes / Postimees

«Kõik, mis meie vaatleja sõnadest uudistes ja pressikonverentsil kostis, oli kurjategijate õigustamine,» ütles rahandusminister Jürgen Ligi, kelle arvates eirab vabastatud OSCE vaatleja Tõnis Asson reaalsust.

Ligi põhjendused Postimehele, miks teda Assoni väljaütlemised pärast vangistusest vabanemist üllatasid:

«Tõnis Asson on palju läbi elanud, mistõttu võib ta hingeseisundit inimlikult mõista, aga ta on võtnud OSCE vaatlejana ka väga suure vastutuse.

Äärmuslastel pole paremat viisi poolehoidu võita ja rahvusvahelist sekkumist ära hoida kui autoriteetse organisatsiooni esindaja, kes neid «mõistab» ja avalikkuse ees rehabiliteerib.

Kõik, mis meie vaatleja sõnadest uudistes ja pressikonverentsil kostis, oli kurjategijate õigustamine, nende hingeelule osutamine, nende sildistamise kritiseerimine, isegi see leinaseisak «kõigi hukkunute» mälestuseks oli reaalsust eirav.

Ta rääkis heast kontaktist, lugupidamisest, heast söögist justkui oleks ta vangistatud selleks, et tal kõht täis sööta ja talle austust avaldada.

Igasugune õigusvastane vabaduse võtmine on ju kuritegu, ka õiguspäraselt on see lubatud vaid vastusena tõsisele seadusrikkumisele.

OSCE vaatleja vangistamine on aga rahvusvaheline kuritegu, milleni langeja puhul kokakunst ja semusuhted kaotavad tähtsuse. Just vaatleja ise peab tunnistama, et tema missiooni takistamine pole mingi omavaheline küsimus.

Aga psühholoogid on seda sündroomi Stockholmi nimega tähistanud, see on inimlik, ent väga tõsine nähtus. Tõnis Assonist on nüüd mitmes mõttes kahju.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles