Austria president Tallinnas: pingelisel ajal tuleb Venemaaga suhtluskanalid lahti jätta

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria president Heinz Fischer ja Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves kohtumisel ajakirjanikega Kadriorus.
Austria president Heinz Fischer ja Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves kohtumisel ajakirjanikega Kadriorus. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

«Austria on veendunud, et kasvavate pingete ajal on tark ja ka vajalik mitte kõiki suhtluskanaleid sulgeda,» sõnas täna Eestisse visiidile saabunud Austria president Heinz Fischer, kommenteerides Vene presidendi Vladimir Putini hiljutist Austria-visiiti.

.«Me olime Putinile juba varem kutse esitanud ja me otsustasime seda mitte tühistada,» selgitas Fischer täna Kadriorus koos Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvesega peetud pressikonverentsil.

Putin käis Austrias 24. juunil ning visiidi käigus andis Austria oma lõpliku heakskiidu ka South Steami projektile. Euroopa Komisjon on Ukrainat läbimata Euroopa keskossa gaasi vedava South Streami suhtes kriitilisel seisukohal. Kolmandik Euroopa gaasist tuleb praegu Venemaalt.

Austria president Fischer sõnas täna Tallinnas, et Austria kasutas kohtumist ära oma seisukohtade selgitamiseks Venemaa esindajatele. «Tegime selgeks, et oleme Euroopaga ühtsed, hääletasime Venemaale kehtestatavate sanktsioonide poole ja rõhutasime selgelt, et Krimmi annekteerimine on rahvusvahelise õiguse jäme rikkumine. Tegime ka selgeks, et relvade ja võitlejate vool Venemaalt üle Ukraina piiri peab lõppema,» ütles Fischer.

Eesti president Ilves rõhutas aga, et tähtis on Euroopa Liidu sees dialoogi pidada, et ühtselt olukorrale reageerida. «Rahvusvaheline julgeolekuolukord on täielikult muutunud. Laiemalt on meie seisukoht, et ei saa Venemaaga suhtluse puhul tavapäraste reeglite juurde naasta,» ütles Ilves ja lisas, et on asjade arengusuuna pärast väga mures. «Praegu oleme seisus, et ühtegi pärast 1945. aastat sõlmitud julgeolekukokkulepet ei saa usaldada ja seetõttu ma ei näe, kuidas saaks Venemaa olla strateegiline partner,» ütles Ilves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles