Andreas Kaju: teatud mõttes astus Pentus-Rosimannus juba ammu tagasi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kommunikatsioonikonsultant Andreas Kaju hinnangul ei saa Autorollo skandaali puhul rääkida vaid sellest, kas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus peaks tagasi astuma, küll aga on minister juba vähendanud poliitilist aktiivsust, käitunud poliitilistes teemades vaoshoitult ning eelkõige keskendunud tööle oma valitsemisalas.

Kaju sõnul astus Pentus-Rosimannus teatud mõttes juba ammu tagasi, sest ilma Autorollo loota oleks ta kindlasti olnud kandidaat Reformierakonna juhi kohale. «Tegelikkuses oleme aga poolteist aastat olnud tunnistajaks sellele, kuidas minister ja Reformierakonna aseesimees on hoidunud tegelemast ühegi teemaga, mis väljuks keskkonnaministeeriumi valitsemisala väljakutsetest. Olen kindel, et ministeeriumi ametnikud on selle üle kindlasti olnud rõõmsad, kui võllanalja teha - tugev minister on saanud rohkem tegeleda keskkonnapoliitikaga,» selgitas ta.

Lisaks on Kaju kindel, et see on olnud teadlik tegevus just selleks, et mitte tekitada erakonna või valitsuse muude tegevuste osas ažiotaaži võimalust. «Kaldun arvama, et õigeksmõistev otsus rehabiliteerib nii ministrit ja tema valitud käitumisjoont.»

Äripäev kirjutas tänase lehe juhtkirjas, et hoolimata möödunud reedel mõistetud kohtuotsusest peaks Keit Pentus-Rosimannus võtma poliitilise vastutuse ning loobuma valitsusliikme toolist. «Nii tõsise juhtumi puhul ei kõlba vabanduseks ka väide, et kuni kohus pole süüdi mõistnud, on kõik korras. Kuna on üleval tõsised kahtlused, peaks minister astuma tagasi ja olema eemal avalikest ametitest seni, kuni need kahtlused saab kas lõplikult ümber lükata või leiavad need siis kinnitust,» leidis Äripäev.

Kaju hinnangul on tõde selles küsimuses ennekõike olnud kohtu selgitada. Ta lisas, et tänases juhtkirjas nõutud tagasiastumine on teatud tingimustel arusaadav Autorollo loo avalikkuse ette tõusmise hetkel - et poliitiku taandamine aitaks taktikaliselt kaasa temaga otseselt või kaudselt seotud probleemi kiiremale ning poliitiliselt vähem probleeme tekitavale lahendusele. «Aga täna - kohtuotsuse valguses iseäranis - ei ole tagasiastumiseks küll mingit põhjust.»

Kui sellise nõudmise aluseks pole tõde, vaid moraalne võlg, siis vajaks selle sisu Kaju hinnangul veel täpsustamist. «Meedia vahendusel on see lugu tekitanud ministri isiku osas pealtvaatajail pigem kaastunnet. Teisalt, eks ka minister peab vaatamata lähedastega seotud muredele mõistma, et terav avalikkuse tähelepanu on sellise asja puhul mõistetav ja küsimustele on tulnud vastuseid anda just sellepärast, et ta otsustas ministri ametisse jääda.» Seda aktsepteeris ka toonane valitsuspartner IRL ja tänane valitsuspartner SDE, märkis Kaju.

Kaju sõnul ei saa tekkinud skandaali võimalike reaktsioonidena vaadata ainult kahte äärmust – kas ametissejäämine või tagasiastumine. «Minister Pentus-Rosimannus kasutas teatud mõttes keskteed - oluliselt vähendatud poliitiline aktiivsus, vastuolulistes poliitiilistes teemades vaoshoitud käitumine ja keskendumine tööle oma valitsemisalas,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles