Ukraina president: relvarahu on läbi, võitleme Ida-Ukraina eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid
Ukraina sõdurid Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko teatas eile hilisõhtul, et ei pikenda kümme päeva kestnud ühepoolset relvarahu riigi idaosas ning on otsustanud anda sõjaväele korralduse asuda separatistide vastu pealetungile.

«Pärast olukorra analüüsimist otsustasin relvajõudude ülemjuhatajana ühepoolset relvarahu mitte pikendada,» ütles Porošenko pöördumises rahva poole. «Unikaalset võimalust viia rahuplaan ellu ei realiseeritud. See juhtus mässuliste kuritegelike tegude tõttu,» ütles Porošenko separatistidele viidates.

«Me asume rünnakule ja vabastame oma maa. Relvarahu mittepikendamine on vastus terroristidele, mässulistele, rüüstajatele, kõigile, kes pilkavad tsiviilisikuid, halvavad piirkonna majanduse; takistavad palkade, pensionide ja stipendiumide maksmist; kahjustavad raudteid, hävitavad veetorusid ning jätavad inimesed ilma normaalsest rahulikust elust,» vahendas Kyivpost Porošenko sõnu riigipea veebilehele riputatud avalduses.

Presidendi sõnul rikkusid separatistid relvarahu enam kui 100 korral. «Rahu on, oli ja jääb mu eesmärgiks. Muutuvad vaid selle saavutamise vahendid... Ukraina territoriaalse terviklikkuse, julgeoleku ja tsiviilisikute elude kaitsemiseks läheb vaja mitte üksnes kaitsvaid meetmeid, vaid ka ründetegevust.» 

«Relvajõududele, rahvuskaardile, piirivalvele ning julgeolekuteenistusele on antud vastavad korraldused. Territoriaalse terviklikkuse kaitsmiseks antud ülesannete elluviimist relvarahu enam ei piira,» lausus ta.

Porošenko kinnitas ühtlasi, et Ukraina väed «ei luba endale iial tsiviilisikute vastu jõu kasutamist».

«Pöördun kõigi Donetski ja Luganski oblastite elanike poole palvega suhtuda minu otsusesse mõistvalt. Palun kõigil liituda julgeoleku taastamisega Donbassis.»

President lubas anda amnestia kõigile, kes vabatahtlikult relvad maha panevad.

Rahuplaan kui strateegia Ukraina ja Donbassi jaoks jääb jõusse, lisas ta.

«Me oleme valmis naasma relvarahu juurde iga hetk, kui näeme, et kõik osapooled jõuavad kokkuleppele rakendada rahuplaani peamisi punkte,» ütles Ukraina riigipea.

Ta rõhutas, et separatistid peavad pantvangid vabastama ning Venemaa peab asuma takistama sabotööride ja relvakaubitsejate piiriületamist.

Porošenko teatas relvarahu pikendamata jätmisest mõni tund pärast konverentsikõnet Vene presidendi Vladimir Putini, Saksa kantsleri Angela Merkeli ning Prantsuse presidendi François Hollande'iga, kes ärgitasid teda relvarahu pikendama.

Porošenko kuulutas relvarahu välja 20. juunil kella 22st ning see kehtis 27. juunil kella 22ni. Hiljem pikendas president relvarahu 30. juuni kella 22ni.

Ukraina välisministeerium teatas esmaspäeval, et relvarahu ajal hukkus riigi idaosas 27 ja sai haavata 69 sõjaväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles