41 saadikut algatasid valimisea langetamiseks põhiseadust muutva eelnõu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste.
Rait Maruste. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu 41 Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikut algatasid täna erakorralise istungi alguses põhiseadust muutva eelnõu, mis võimaldaks kohalikel valimistel hääletada noortel alates 16. eluaastast.

Parlamendi põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste ütles eelnõu üle andes, et ajast, mil koostati põhiseaduse praegune tekst ja fikseeriti selles valimisiga, on möödunud 22 aastat.

«Selle aja sees on Eesti ühiskond läbi teinud olulise arengu, ühiskond on stabiliseerunud, edasi arenenud ja küpsenud. Oluliselt küpsenud on ka noored inimesed, kes on haritumad, teadlikumad, ühiskonna asjadest paremini informeeritud,» lausus ta ja lisas, et Eesti seadused on andnud noortele mitmeid varalisi ja mittevaralisi õigusi, kuid nende võimalused poliitikas osaleda on jäänud endiseks.

Maruste sõnul on mõte valimisea alandamisest erineva intensiivsusastmega arutlusel olnud aastaid ja nüüd andis initsiatiivile uue tõuke Eesti Noorteühenduste Liit. «Koalitsioonifraktsioonides, samuti mitmetes akadeemilistes ja kodanikuühiskonna ringkondades leidis see idee positiivset vastukaja,» märkis ta.

Põhiseadust muutva eelnõuga soovivad algatajad anda kohalike volikogude valimistel hääletamise õiguse noortele alates 16. eluaastast, et kaasata noori inimesi senisest enam kohaliku elu arutamisse ja otsustamisse. «Usume Eestisse kui avatud ja dünaamilisse ühiskonda, kus noorte hääle kuulamine ja arvestamine on kasuks kogu ühiskonnale,» ütles Maruste riigikogus.

Valimisea alandamine eeldab põhiseaduse kahe paragrahvi muutmist, mis algatajate soovi kohaselt eeldab riigikogu kahe järjestikuse koosseisu heakskiitu.

Aktiivse valimisea langetamine mõjutaks otseselt umbes 24 000 16-17-aastast noort, kes saaksid eelnõuga õiguse kohalikel valimistel hääletada. Kui riigikogu praegune ja tuleval kevadel valitav koosseis otsustavad muudatust toetada, võivad koolinoored hääletada saada 2017. aastal toimuvatel kohalikel valimistel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles