Jaapani valitsus laiendab kaitsepoliitika haaret

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe.
Jaapani peaminister Shinzo Abe. Foto: Reuters/ScanPix

Jaapani valitsuskabinet kinnitas vastuolulise sammu kaitsepoliitikas, mis lubaks sõjaväel riigipiiridest kaugemal sõdida.

Sõjajärgsest põhiseadusest tulenevalt ei tohi Jaapan konfliktides relvajõude kasutada, erandiks vaid enesekaitse, kirjutab BBC. Ent paragrahv 9 ümbertõlgendamine lubaks nüüd kasutada jõudu ka nn kollektiivseks enesekaitseks – näiteks liitlaste abistamiseks.

Peaminister Shinzo Abe on käiku tugevalt toetanud, toonitades, et Jaapan peab kohanema uue julgeolekukeskkonnaga. Uut tõlgendust toetab ka USA, kellel on jaapanlastega aastakümneid kestnud kaitselepe.

Samm on aga tekitanud vastuolusid nii kodus kui võõrsil: pühapäeval süütas Tokyo kesklinnas end otsuse vastu protestiv mees, samal ajal kui ülemere naaber Hiina on kutsunud seda Jaapani taasrelvastumiseks.

Uue tõlgenduse peab kinnitama ka parlament, ent kuna tegu pole muudatuse, vaid tõlgendusega, ei pea küsimust panema rahvahääletusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles