Tänasest ei tohi Venemaal enam filmides vanduda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreml püüab ohjeldada vene keele mahlakat roppustevaramut.
Kreml püüab ohjeldada vene keele mahlakat roppustevaramut. Foto: Kaader filmist «Vene kalapüügi eripära»

Täna jõustus Venemaal seadus, mis keelab vandesõnade kasutamise filmides, teatris, meedias, kultuuri- ja meelelahutusüritustel. Palju kära põhjustanud seaduse eesmärgiks on Kremli teatel toetada traditsioonilisi väärtusi ning juurida välja ebasünnis kõnepruuk.
 

Seaduse rikkujaid ootab rahatrahvi, mis eraisikute puhul võib ulatuda 2500 ja ettevõte jaoks 50 000 rublani, edastab uudisteagentuur AFP.

Ebasündsa kõnepruugiga filmidele ei anta edaspidi levitusluba ja filmide edasimüüjatel on kohustus hoiatada tarbijaid vandesõnu sisaldavate linateoste eest. Kremli teatel tähendab see, et edaspidi saab vandesõnu sisaldavaid raamatuid, filme ja muusikateoseid osta suletud pakendis, millelt leiab vastavasisulise hoiatusega märke.

Seaduses ei sõnastata tegelikult, mida peetakse ebasündsaks, ent üldine arvamus on, et eesmärgiks on rünnata kogu vene keele mahlakat roppustevaramut, millele viidatakse sageli venekeelse sõnaga мат.

Seaduse toetajate sõnul on roppuste puhul tegemist äärmiselt solvavate väljenditega, mille kasutamisest tulebki hoiduda. Leidub aga neidki, kes peavad vene keele võimalusterohkeid roppusi eraldi kunstivormiks, mis aitab väljendada inimtunnete spektri äärmusi. Seaduse tulemuslikkusesse suhtutakse äärmise skepsisega – selle naeruvääristajate sõnul on keelustatav kõnepruuk lahutamatu osa vene kultuurist.

Putin on oma 2012. aastal alanud kolmandal valitsusajal püüdnud põhjalikult meele järgi olla keskea ületanud valijatele ning demonstreerib pidevalt, kui oluliseks peab ta konservatiivseid väärtusi ning sidet Vene õigeusu kirikuga. Venemaad esitletakse seda tehes voorusliku vastandina liberaalsele läänele ja selle väidetavale allakäigule ning kombelõtvusele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles