Nestor Tuiksoost: see on kahetsusväärne ja inetu lugu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu esimees, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv Eiki Nestor nimetas parlamenti kuulunud keskerakondlase Ester Tuiksoo lõplikku süüdimõistmist maadevahetuse protsessil äärmiselt halvaks, inetuks ja kahetsusväärseks looks, mis kahjustab kogu riigikogu mainet.

Nestor ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et tegu on äärmiselt kahetsusväärse ja inetu looga, mis heidab varju tervele riigikogule. Teisalt näitab see tema sõnul, et Eesti on demokraatlik õigusriik, kus peavad oma tegude eest vastutama kõik inimesed oma positsioonist sõltumata.

Nestor meenutas, et Tuiksoo on kolmas poliitik, kes on pidanud süüdimõistva kohtuotsuse jõustumisel riigikogust lahkuma. 2006. aasta lõpus lahkus ametist Reformierakonda kuuluv endine kaitseminister Margus Hanson, kes jäi riigikohtus süüdi riigisaladusele ebaseadusliku juurdepääsu võimaldamises ettevaatamatusest, ning 2010. aasta suvel Rahvaliidu kauaaegne juht ja kunagine keskkonnaminister Villu Reiljan, kelle riigikohus mõistis pistisega seotud süütegudes lõplikult süüdi Rävala kinnistu süüasjas.

Nestor märkis, et praegu pole enam poliitik Reiljanit ega endisel kujul ka seda erakonda, mida Reiljan juhtis, Hanson aga valiti hiljem tagasi riigikokku. «Nii et võib minna erinevalt. Ka teiste riikide praktika on erinev,» ütles ta ning lisas, et lõpliku otsuse poliitilise karjääri jätkamise võimaluste üle peavad tegema valijad. «Valdavalt siiski, ma usun, peaks see tähendama seda, et inimene ise saab aru ja loobub poliitika tegemisest,» lisas Nestor.

Riigikohtu kriminaalkolleegium tunnistas eile maadevahetuse kriminaalasjas süüdistatavad altkäemaksu võtmise ja andmise asemel süüdi pistise võtmises ja andmises, kuid jättis ringkonnakohtu mõistetud karistused muutmata. Ainsana lõpetati kriminaalmenetlus menetluse mõistliku aja möödumise tõttu Einar Vettuse suhtes.

Samal põhjusel kergendati ka Tuiksoo karistust: kui ringkonnakohus mõistis endisele põllumajandusministrile aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse, siis riigikohtu otsusega jäi tema karistuseks kolm kuud vangistust kolmeaastase katseajaga.

Tuiksoo pidi riigikohtu süüdimõistva otsuse tõttu lahkuma nii riigikogust kui ka Keskerakonnast, parlamenti pääses tema asemel keskerakondlane Siret Kotka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles