Ettevõtlusminister: Eesti võiks e-riigi asemel linnadele lahendusi müüa

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New York.
New York. Foto: SCANPIX

Eesti ettevõtted võiksid väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sullingu sõnul pigem suurlinnadele tooteid arendada, sest e-riigi lahenduste tootmine ei ole piisavalt efektiivne.

«E-riigi lahenduste müümisel on see probleem, et need tuleb teha iga riigi jaoks ümber, justkui rätsepülikonnad,» ütles Sulling.

«Nii aga kaob efektiivsus. Seepärast on meie huvides liikuda rätseplahendustelt valdkondadesse, kus saame oma IT-tooteid eksportida suuremas mahus.»

Sulling, kes kohtus eile Eesti Infotehnoloogia Liidu (ITL) juhatuse liikmetega, ütles, et Eesti on küll tugev e-riik, aga e-lahenduste väljapoole müümiseks peame teenused märksa selgepiirilisemalt pakendama.

Sullingu lahendus on kontseptsioon Smart City ehk Tark Linn, millega kogukonna elukvaliteeti tõstetakse läbi infotehnoloogiliste võimaluste kasutamise.

Smart City valdkonnas saab Sullingu sõnul arendada tooteid, mida on võimalik müüa suuremahuliselt - sadades või tuhandetes eksemplarides.

Ministri kinnitusel pole maailmas suurlinna, mis ei pööraks aina rohkem tähelepanu sellele, kuidas kasutada moodsat tehnoloogiat elukorralduse paremaks muutmiseks. 

«Smart City on tehnoloogianišš, kus on Eesti ettevõtetel potentsiaal olla edukad. Seda toetab meie kuvand e-riigina, mitmed teostamisel olevad projektid, näiteks järgmisel aastal valmivad nutikad valgustuslahendused seitsmes Eesti linnas või üleriigiline elektriautode laadijate võrgustik, ning meie ettevõtete pädevus uue tehnoloogia valdkondades,» lausus Sulling.

Sullingu sõnul on Smart City alasest koostööst räägitud ka Jaapani suurima konglomeraadi Mitsubishi Corporationi ning teiste globaalsete suurettevõtete esindajatega, kellel on olemas selge huvi koostöö vastu Eestiga.

Sullingu ja Eesti Infotehnoloogia Liidu kohtumisel arutati ka IKT-sektori koostööd teiste valdkondadega, IT tugikeskuste Eestisse toomist ning klastrite arendamise programmi uuendamist.  

Kohtumisel osalesid ITLi president Anneli Heinsoo (Tieto) ITL-i juhatuse liikmed Heiki Kübbar (Icefire), Rain Laane (Microsoft),  Mart Einpalu (Levira)  ja ITLi tegevjuht Jüri Jõema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles