Tuiksoo pöördub Euroopa Inimõiguste Kohtusse

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Tuiksoo.
Ester Tuiksoo. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Riigikohtus süüdi jäänud Ester Tuiksoo tuli pärast vaikimist lagedale avaldusega, milles toob välja, et parem õudne lõpp kui lõputu õudus. Samas kinnitas ta ka, et on otsustanud pöörduda Euroopa Kohtusse.

«Mul on kahju, et see ebaproportsionaalselt kaua kestnud õudus selle kohtuprotsessi näol on saanud Eestis sellise lõpu. Kuid tihti öeldakse – parem õudne lõpp kui lõputu õudus,» tõi  Tuiksoo oma avalduses välja.

«Ma tänan siiralt kõiki neid, kes on mind sel raskel ajal toetanud. Vastavalt Keskerakonna põhikirjale pole mul enam võimalik Keskerakonna liige olla, kuid soovin kõigile keskerakondlastele edu, jõudu ja jaksu,» lisas ta.

 Ta kinnitas veelkord, et pole seadust rikkunud.

«Kogu selles protsessis seitsme ja poole aasta jooksul on mind ebaõiglaselt süüdistatud ja jäetud arvestamata oluline tõendusmaterjal. Seega olen otsustanud pöörduda Euroopa Kohtusse.»

Riigikohus luges nõuetekohaselt tõendatuks, et Villu Reiljan, Kalev Kangur ja Ester Tuiksoo võtsid oma ametiseisundi kasutamise eest vara või nõustusid seda tulevikus vastu võtma. Neile andsid vara või lubasid seda anda Tullio Liblik ja Tarmo Pedjasaar, samuti Toomas Annus, kes tegutses aktsiaseltside Merko Ehitus (praegune Järvevana) ja E.L.L. Kinnisvara huvides.

Endise keskkonnaministri Villu Reiljani lõplikuks karistuseks jääb riigikohtu otsuse kohaselt kolme aasta ja kuue kuu pikkune tingimisi vangistus nelja-aastase katseajaga. Maa-ameti eksjuht Kalev Kangur saab karistuseks nelja aasta, kolme kuu ja 11 päeva pikkuse vangistuse viie aasta pikkuse katseajaga.

Merko Ehituse suuromaniku Toomas Annuse karistuseks jääb otsuse järgi kahe aasta ja kuue kuu pikkune tingimisi vangistus ning Tarmo Pedjasaarel kahe aasta, nelja kuu ja 23 päeva pikkune tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga. Ärimees Tullio Liblikule mõistis kohus kaks aastat, viis kuud ja 27 päeva vangistust kolme aasta pikkuse katseajaga.

Kui endisele põllumajandusministrile Ester Tuiksoole mõistis ringkonnakohus aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse, siis riigikohtu otsusega jäi tema karistuseks kolm kuud vangistust kolmeaastase katseajaga.

Juriidiliste isikutena kohtu all olnud AS Merko Ehitus sai 798 000 ning AS E.L.L. Kinnisvara 127 823 euro suuruse rahalise karistuse. Annus lahutas ehitustegevuse kohtu alla antud firmast, mistõttu süüdi mõistetud firma AS Merko Ehitus kannab praegu nime AS Järvevana.

Lisaks mõistis riigikohus Reiljanilt, Kangurilt, Annuselt, Pedjasaarelt, Liblikult, Tuiksoolt, ASilt Järvevana ja E.L.L. Kinnisvaralt igaühelt riigi kasuks välja sundraha 532,5 eurot.

Samas mõistis kohus riigilt Reiljani kasuks kaitsjale makstud tasu katteks välja 10 000, AS Järvevana kasuks 15 000, Kanguri kasuks 39 586,8, Pedjasaare kasuks 11 200, Vettuse kasuks 30 000 ning Libliku kasuks 6327 eurot. Riigi kanda jäid ka Pedjasaarele osutatud õigusabi tasu 259,2 eurot ning süüdistavate kaitsjatele kriminaaltoimiku materjalidest koopia tegemise kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles