Kaitsjad kohtule: meedia kahjustas maadevahetuses süüdimõistetute au ja head nime

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maadevahtuse kohtuprotsess ringkonnakohtus. Leon Glikman ja Villu Reiljan.
Maadevahtuse kohtuprotsess ringkonnakohtus. Leon Glikman ja Villu Reiljan. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Süüdistatavate au ja hea nime kahjustamine on olnud niivõrd ulatuslik, et seda ei suudaks täielikult kompenseerida ka õigeksmõistev kohtuotsus,» väitsid maadevahetuses süüdimõistetute kaitsjad.

Kuna meedia käsitas süüdistatavaid ennatlikult kurjategijatena, rikkusid kaitsjate sõnul ajakirjanikud sellega süütuse presumptsiooni.

«Kogu kriminaalmenetluse kestel on süüdistatavad pidanud taluma meedia negatiivset tähelepanu,» kõlavad kohtuotsuses kaitsjate väited

«Muu hulgas on meedias avaldatud arvamustes süütuse presumptsiooni rikkunud Riigiprokuratuuri esindajad, kaitsepolitseiameti peadirektor ja siseminister.»

Riigikohtu sellega ei nõustu, et ajakirjanduse suur huvi oleks toonud kaasa süütuse presumptsiooni rikkumist. «Juhusliku ning ebatäieliku informatsiooni alusel kujunenud arvamused kriminaalasja tõendamisesemesse kuuluvate asjaolude, eriti aga isiku süü kohta, on paratamatult erapoolikud ning ebaobjektiivsed.»

Kolleegium rõhutab, et arvamusavalduste ilmumist massimeedias «ei saa praeguses asjas siduda kohtupidamise sõltumatuse ja erapooletuse printsiibi rikkumisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles