Putin: unipolaarse maailma mudel on läbikukkunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Praegu maailmas toimuvad sündmused demonstreerivad, et ühe jõukeskusega rahvusvaheliste suhete mudel on läbikukkunud, ütles Vene president Vladimir Putin.

«Vaevalt võib kahelda, et unipolaarse maailma mudel on läbikukkunud. Inimesed ja riigid väljendavad üha valjemalt ja valjemalt oma pühendumust otsustada oma saatuse eest ise, säilitada oma tsivilisatsiooniline ja kultuuriline identiteet, mis läheb vastu lääne katsetega jätkuvalt domineerida sõjaliselt, poliitiliselt, rahanduslikult ja majanduslikult ning ideoloogiliselt,» ütles Putin kohtumisel Vene diplomaatidega.

Putini sõnul on lääneriigid viimase kahe aastakümne jooksul püüdnud veenda Moskvat oma heades kavatsustes ning valmisolekus luua ühist strateegilist partnerlust, kuid on samal ajal laiendanud NATOt lähemale Vene piiridele.

«Need, kes jätkuvalt nõuavad oma unikaalset rolli, vastustavad aktiivselt Vene iseseisvat poliitikat. Sündmused Ukrainas kinnitavad seda ning samuti ka seda, et Venemaaga suhtlemise mudel, mis on täis topeltstandardeid, pole enam funktsioneeriv,» lisas Putin.

Putin on ka varem väitnud, et unipolaarne maailm on Venemaale ohuks, väites, et välismaalased lõhestavad riigi ja röövivad selle ressursse. Samuti on Putin väitnud, et Venemaad austatakse maailma stabiliseeriva jõuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles