Hiina reageeris teravalt Jaapani uuele kaitsepoliitika kavale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani enesekaitseüksuse sõdurid
Jaapani enesekaitseüksuse sõdurid Foto: SCANPIX

Jaapan ei tohi kahjustada Hiina suveräänsust ja julgeolekuhuve, teatas Hiina välisministeerium vastuseks saareriigi uuele kaitsepoliitikakavale.

Hiina välisministeeriumi esindaja Hong Lei sõnul jälgib rahvavabariik Jaapani samme seoses eile saareriigi valitsuse poolt välja kuulutatud uue kaitsepoliitikaga, mis lubab riigi sõjaväel riigipiiridest kaugemal sõdida.

Tegu on olulisima kursimuutusega Jaapani kaitsepoliitikas pärast Teise maailmasõja lõppu. Sõjajärgse põhiseaduse järgi ei tohi Jaapan konfliktides relvajõude kasutada, erandiks on vaid enesekaitse. Konstitutsiooni paragrahv üheksa ümbertõlgendamine lubaks aga kasutada jõudu ka nn kollektiivseks enesekaitseks – näiteks liitlaste abistamiseks. Kava peab heaks kiitma ka riigi parlament, kus valitsuserakonnal on enamus mõlemas kojas.

Hong juhtis tähelepanu et Jaapani valitsus on provotseerinud tülisid erineva ajalootõlgenduse pärast ning teinud pretsedendituid muudatusi oma julgeolekupoliitikas. Hongi sõnul on nn Hiina oht Jaapani poolt fabritseeritud ning Tokyo kasutab seda sisepoliitilistel eesmärkidel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles