Ehala: välismaal elavad eestlased moodustavad Suur-Eesti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Ehala
Martin Ehala Foto: Irina Mägi

Välismaal elavaid eestlasi tuleb samuti näha kui osakest Eestist ning nendega sidemeid säilitades pole eesti rahvuse ja keele säilimine sugugi ohus, rääkis Saaremaal eestlaste kokkutulekul ESTOP oma Suur-Eesti kontseptsiooni tutvustanud professor Martin Ehala.

«Väike-Eesti on see, mis on siin, Suur-Eesti on aga ajanud oma haarmed üle maailma laiali,» selgitas ta.

Keelte ja kultuuride püsimist uuriva Ehala sõnul on eestlased juba viimased 150 aastat hädaldanud, et sureme välja. «Kui me võtame Väike-Eesti kontseptsiooni ja mõtleme, et Eesti on ainult see, mis siin maal on, on asi tõesti nutune, eriti arvestades suurt väljarännet ja madalat sündivust. See tõmbub tõesti kokku, isegi koole pannakse kinni ja politseid koondatakse.»

Ehala hinnangul ei tasuks aga nii kitsalt mõelda. «Kui näha Eestit ka nendes, kes on siit välja läinud ja teiste rahvustega segunenud – on ju palju segaperekondi, eri nahavärvi ja keeleoskusega lapsi – siis ei ole Eesti olukord sugugi nutune. Tuleb vaid osata neid sidemeid säilitada.»

Ehala tõi esile, et viimastel aastatel ära kolinud inimesed jäävad tegelikult Eestiga üpris seotuks tänu internetile. «Aga hoopis neil, kes on füüsiliselt Eestis, on vaimselt väga raske ette kujutada seda, et Eesti on palju avaram.»

«See, et Suur-Eesti kontseptsioon töötaks, nõuab mentaalsuse muutmist. See väike-eestilik vaimulaad on üpris piirav ja teisi väljaarvestav. Kes on õige eestlane ja kes mitte? Kui sa oled siit ära läinud, siis oled reetur ja veel hullem, kui neegriga abielus,» on Ehala sõnul tavaline mõtteviis.

«Ma arvan, et välismaal elavate ja siin käivate eestlaste missioon võiks olla Väike-Eesti vaimulaadi muuta, sest nii palju, kui mina olen kokku puutunud eestlastega, kes elavad väljaspool Eestit, on nad tunduvalt vabamad igasugustest kompleksidest, arvamistest ja ärapanemistest. Kui saaks seda vaimulaadi ka siia Väike-Eestisse, siis ma arvan, tekib hea õhkkond, mis loob ka Suur-Eesti. See mõjub Eesti püsimisele hästi,» rääkis ta.

Ehala pidas ettekande Suur-Eestist eile Saaremaal alanud kolmepäevasel üleilmsel eestlaste kokkutulekul ESTOP, kus räägiti palju ka sellest, et iga eestlane on Eesti saadik välismaal, kujundades seal muljet Eestist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles