Teadlased püüavad taas Kaali kraatri vanust kindlaks määrata

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaali kraater.
Kaali kraater. Foto: Peeter Langovits

Augustikuu teisel poolel alustab rahvusvaheline teadlaste rühm Kaali meteoriidikaatri juures kaevamistöid, et täpsustada kraatri tekke aega.

Ettevõtmise üks eestvedaja, Tartu ülikooli vanemteadur, geoloogiadoktor Jüri Plado ütles Saarte Häälele, et Kaali kaevamistööde idee tekkis juba möödunud aastal.

«Toona oli meil Kuressaares suur koolitus, millel osales 25 doktoranti üle kogu maailma, ja ka õpetajaid oli alates Euroopast, lõpetades Hawaii’ga,» rääkis ta. «Kõigile neile Kaali nii väga imponeeris ja siis see mõte tekkiski.»

Plado sõnul on eelseisva teadustöö üks eesmärk tõepoolest kraatri vanuse täpsustamine. «Selleks püüame leida plahvatuseelse pinna, mis plahvatuse tulemusena paisati valli taha. Oletuslikult on seal midagi säilinud,» selgitas ta. «Kui meil selline pind leida õnnestub, siis teeme katse saada sealt kätte orgaanikat.»

Välitööde käigus kavatsetakse kraatri edelapoolse välisnõlva jalamile kaevata 1 meetri laiune, 5 meetri pikkune ja maksimaalselt 2 meetri sügavune kraav. Tööde käigus kasutatakse erinevaid uurimismeetodeid ja -vahendeid nagu näiteks georadar, elektriline tomograafia, elektromagnetmeetod.

Jüri Plado ütles, et väliskolleegid on lubanud kaasa tuua ka võimsa metalliotsija, mis võimaldab leida suuri objekte mõne meetri sügavusest. «Kindlasti on seal kraatrivälja peal üsna palju [meteoriidist pärinevat] metallilist materjali, mis on maasse mattunud,» rääkis ta.

Kaali kavandatud kaevamistöid teevad Tartu ülikooli geoloogia ja arheoloogia osakonna teadlased. Selles osalevad veel teadlased Rootsist, Austriast, Poolast ja Ameerika Ühendriikidest.

Teadustööde kestvuseks on kavandatud üks nädal, kuid need võivad kesta ka veidi kauem. «Me ei kujuta ette, mis seal kaevamiste käigus välja tuleb ja kui palju aega kulub arheoloogiale. Üllatusi või ju alati tekkida,» ütles TÜ vanemteadur Jüri Plado.

Kaali meteoriidikaatri vanust on korduvalt määratletud ja saadud erinevaid tulemusi. Viimaste dateeringute andmetel kukkus meteoriit Saaremaale hilisel pronksiajal umbes 2500–2800 aastat tagasi. Mõned ajaloolased on Kaali meteoriidi plahvatusega sidunud isegi Eesti pronksiaja tähtsama kultuuri, Asva kultuuri languse. Nimelt on teada, et ajavahemikus 685 – 585 eKr põles miskipärast maha praeguses Laimjala vallas asunud Asva kindlustatud asula.

Varem aga on Kaali kraatri vanuseks pakutud 3500 aastat (varane pronksiaeg) ja isegi 7500 aastat (mesoliitikumi lõpp).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles