Vaata, millise Pärdi keskuse hispaanlased Eesti metsa ehitavad

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo pärdi Keskus
Arvo pärdi Keskus Foto: Nieto Sobejano Arquitectos SLP

Nelja aastaga kerkib Laulasmaa metsade vahele helilooja Arvo Pärdi keskus, mille tegemisel ühtki puud maha ei raiuta, lubasid Hispaania arhitektid.

Arhitektibüroo Nieto Sobejano Arquitectos võitis keskuse hoone konkursi juuni lõpus.

«Me hindame matemaatiliste seaduste puhtust, läbi mille Arvo Pärt suudab luua võimsaid poeetilisi emotsioone,» kirjutasid arhitektid projektis.


«Me kujutame uut hoonet ette kui geomeetrilist mustrit, mis pärineb korduvast viisnurksest vormist - see hõlmab endas olemasolevaid mände aedades ja erinevates dimensioonides. Kõik suured puud jäävad alles: mitte ühtki mändi ei raiuta maha.»

Arhitektide sõnul saab hoonest paik, kus mõtteid väljendada ja jagada, käia näitustel, kohvikus, lugeda raamatukogus, kuulata esinemisi või sealt lihtsalt metsa vahele jalutada.


Nieto Sobejano on varem teinud muuseume ja galeriisid Hispaanias, Austrias ja Saksamaal.

Tabula-nimeline projekt näeb ette, et katus on matt-alumiiniumist, mis tõuseb ja langeb metsa kohal.

Ka on ette nähtud vaatetorn, kus avaneb vaade merele.

Žürii esimehe ja Arvo Pärdi poja Michael Pärdi sõnul on võitnud projekti puhul tegu kontseptuaalse ja värske arhitektuurse lahendusega, mis vastas kõige paremini žürii ootustele: «Tabula loob Arvo Pärdi muusikale harmoonilise ja paindliku keskkonna. Selle võistlustöö puhul väärib erilist esiletõstmist ruumiprogrammi lahendus ja põhjalikult läbimõeldud valguseteema.»


Arvo Pärdi keskuse on asutanud 2010. aastal Arvo Pärt ja tema perekond eesmärgiga luua võimalused helilooja loomingulise pärandi säilitamiseks ja uurimiseks just kodumaal Eestis ja emakeelses keskkonnas.

Keskus asub Laulasmaal, 35 kilomeetri kaugusel Tallinnast, looduslikult kaunil Lohusalu poolsaarel mere läheduses männimetsa servas.

Keskuse arhiiv koondab kogu helilooja loomepärandit ning sellega seotud infot ja dokumente nii füüsilisel kui ka digitaalsel kujul.

Keskuse uus hoone rajatakse praeguse krundi vastu.

Hoone on planeeritud avada aastal 2018, mil Eesti vabariik tähistab oma 100. sünnipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles