Valitsus töötab pressikonverentsile pääsemiseks välja uue reeglistiku

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse pressikonverents.
Valitsuse pressikonverents. Foto: Toomas Tatar

Valitsuse pressibüroo töötab ajakirjanikele välja uusi valitsuse pressikonverentsile pääsemise tingimusi, mis saadetakse ajakirjanduse erialaliitudele kooskõlastamiseks.

Täna kohtus peaminister Taavi Rõivas Stenbocki majas Eesti Ajakirjanike ja Eesti Ajalehtede liidu esindajatega.

Ajakirjanike liidu kinnitusel oli kohtumise ajendiks liidu tehtud järelepärimine valitsuse pressikonverentside akrediteerimistingimuste kohta.

Nimelt oli Tallinna Televisiooni (TTV) reporter palunud liidul anda hinnang valitsuse pressibüroo otsusele mitte lubada TTV võttegruppi pressikonverentsile.

Eesti Ajakirjanike Liit teatas, et teda teeb murelikuks kasvav trend, et pressiesindajad, pressibürood ning poliitikud hakkavad piirama ajakirjanike võimalust saada informatsiooni ja suhelda võimukandjate ning poliitikutega, tehes eelvaliku väljaannetest ja kanalitest, keda lubatakse pressikonverentsidele küsimusi esitama.

Taavi Rõivas ütles täna Postimehele, et Tallinna televisioonile püsiakrediteeringu andmine tuleks siduda TTV lubadusega allutada ennast ajakirjanduseetikale ning selleks peaks TTV pressinõukoguga liituma.

Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor Mart Raudsaar ei pea valitsuse pressikonverentsile pääsu pressinõukogu liikmelisusega sidumist õigeks, sõltumata sellest, kas TTV-st saab pressinõukogu liige või mitte.

«Pressinõukogu on vabatahtlik organisatsioon, valitsus on riigiorgan, millel on vabatahtlikkusega vähe pistmist. Pressinõukogu sõltumatus peaks olema tagatud,» kommenteeris Raudsaar.

«Oletame, et väljaanne X kirjutab midagi, mis on valitsuse arvates vastuolus ajakirjanduseetika koodeksiga ja nad ütlevad sellele tuginedes, et nüüd me teid enam pressikonverentsile ei lase. Kas pressinõukogu peaks selles olukorras olema siis otsustaja, et kes pääseb valitsuse pressikonverentsile ja kes mitte? Ma arvan, et see ei oleks õige. Pressinõukogu funktsioonid on teised,» lisas ta.

Raudsaar tõi välja, et pressinõukogu liikmelisus ei taga automaatselt kvaliteeti. «Kui see nii oleks, jääks tulemata kõik pressinõukogu taunivad otsused,» ütles ta.

Eesti Ajalehtede Liidu esindajad tegid kohtumisel ettepaneku, et TTV võiks valitsuse pressikonverentsidele tagasi lubada. «Selles me peaministriga kokkuleppele ei jõudnud,» sõnas Raudsaar.

Hetkel on aga uued reeglid valitsuse pressikonverentsile pääsemiseks väljatöötamisel. Peaministri soov oli, et need hakkaks kehtima 1. septembrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles